În general, cancerul este o afecțiune „mută”, însă când durerea s-a instalat în organism, înseamnă că boala se află într-un stadiu avansat. Tocmai de aceea controlează-te periodic pentru a depista boala în timp optim pentru a-ți salva viața.
Diagnosticul unei boli oncologice este greu de suportat atât pentru pacient, cât și pentru familia și apropiații acestuia. De cele mai multe ori, oamenii află prea târziu că suferă de această afecțiune, pentru că boala oncologică nu doare. La „Doctor Medika”, în discuția purtată cu Simona Bălănescu, dr. Cătălin Lulciuc, medic radiolog, a explicat cum se instalează cancerul și ce înseamnă atunci când boala începe să provoace durere. „În principiu o formațiune tumorală este o formațiune mută, adică nu doare. Cancerul evoluează lent, dar când apare durerea înseamnă că s-a instalat de ceva vreme. Cancerele benigne sunt formațiuni care se dezvoltă și împing țesuturile și organele din jur. Și atunci, prin efectul lor de masă, strivesc anumite componente care dau un anumit disconfort în zona respectivă” a explicat dr. Cătălin Lulciuc.
Spre deosebire de cancerele benigne, cele maligne au o evoluție silențioasă, însă disconfortul pe care îl creează în organism înseamnă că au ajuns la o evoluție prin care viața ne este pusă în pericol. „Cancerele maligne sunt „tăcute” pentru că invadează structurile la dimensiuni mai mici și dezvoltarea fiind lentă nu își fac resimțită prezența în zona respectivă, la început. Când apare durerea deja afectează structuri nervoase sau creează un anumit defect care să genereze o durere ca impact indirect. Când simțim durerea, de multe ori, este prea târziu” a mai spus dr. Cătălin Lulciuc.
Tocmai de aceea medicii recomandă efectuarea de controale medicale periodice pentru a putea depista în timp util orice formațiune canceroasă, astfel încât să beneficiem de tratamente în cel mai scurt timp, înainte ca boala să evolueze și să ne pună viața în pericol.