Fiecare dintre noi dorește să ajute persoanele dragi atunci când trec prin situații dificile. Dacă problema pe care o întâmpină este generată de depresie, abordarea trebuie să fie complet diferită, de aceea intervenția unui specialist este esențială. În caz contrar, eforturile vor fi zadarnice și pot înrăutăți starea persoanei care se confruntă cu această problemă medicală.
La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a discutat cu Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, despre modul în care trebuie să sprijinim persoanele care suferă de depresie. „E suficient să ascultăm persoana, să promitem că facem tot ce se poate ca să fie mai bine, să rămânem în dialog deschis cu celălalt, chiar dacă nu răspunde, chiar dacă nu vine afară, chiar dacă nu te primește în vizită. Cu cât este depresia mai mare, cu atât acea persoană se închide în interiorul său. Nu vă asumați responsabilitatea asta, recurgeți la consultarea unui specialist. El știe care sunt scalele și doar printr-o simplă descriere a ceea ce ați observat vă poate îndruma corect” a explicat Yolanda Crețescu.
Sprijinul unui terapeut poate fi important și pentru persoana care nu se confruntă cu depresia, dar vrea să-și ajute semenii care suferă de această afecțiune. „Decât să dai sfaturile tale, întreabă un specialist ce să faci. Informează-te corect. Ce merge la o persoană nu merge la altă persoană, ce a funcționat pentru tine nu funcționează pentru cealaltă persoană. Consultă un specialist, dacă vrei să-i rămâi alături într-o formă sănătoasă” a mai spus Yolanda Crețescu.