La începutul lunii septembrie, trei instituții publice – Prefectura Argeș, Direcția de Sănătate Publică Argeș și Departamentul pentru Situații de Urgentă – au realizat un control la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Pitești. Verificarea a pornit de la o serie de sesizări venite din partea pacienților, nemulțumiți de faptul că trebuie să aștepte zeci de minute pentru un consult medical. În direct la Medika TV, un medic din cadrul instituției a explicat de ce se întâmpla ca, uneori, pacienții să aștepte mai mult pentru consultații.
Într-o intervenție în direct în cadrul emisiunii „Sistemul Medical”, dr. Alina Martău, medic în cadrul UPU a Spitalului Județean de Urgență din Pitești, a precizat faptul că, în urma controalelor, un asistent care se ocupă de triajul pacienților a fost amendat cu 500 de lei. Mai mult, medicul Alina Martău a explicat faptul că timpii de așteptare mari sunt generați de lipsa de medici cu care UPU a spitalului din Pitești se confruntă. „Noi ne-am gândit că a venit momentul, după mult timp, să răspundem, să înțeleagă populația că acolo lucrează doi medici, trei pe tură. Normativul să lucreze doi medici este la 20.000 de pacienți pe ani, ori noi avem 60.000 de prezentări, deci ar trebui să avem cinci, șase medici pe tură. Este infernal, ca doi medici să vadă un număr extraordinar de mare de urgențe. Avem o problemă cu toate spitalele din județ, care nu au linii de gardă pe anumite specialități, iar după ora 14,00 crește afluxul de ambulanțe. Sunt aduși chiar cu câte doi, trei pacienți împreună de la spitalele teritoriale ” a explicat dr. Alina Martău, în direct la Medika TV.
Un punct de vedere cu privire la acest control a fost oferit și de Radu Perianu, prefectul județului Argeș. Acesta a motivat amenda aplicată, prin faptul că s-a constatat o încălcare a protocolului de triaj. „Controlul a fost efectuat de inspectorii de specialitate, ei au constatat încălcarea protocolului național de triaj. Nu a fost făcut de mine protocolul, iar acesta este obligatoriu în toată țara. A fost vorba despre încălcarea unei norme care în alte locuri este respectată. Și probabil că sunt acei medici de la acele Urgențe, unde acești timpi maximi de așteptare sunt respectați și probabil sunt la fel de stresați de complexitatea cazurilor pe care trebuie să le trateze” a spus prefectul județului Argeș.
Opinia medicului Alina Martău a fost susținută și de dr. Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colțea din București, care, în trecut, a efectuat gărzi la Spitalul Județean din Pitești. „Am lucrat aproape un an la Pitești am făcut gărzi acolo la ORL. Este un spital complicat, există o oarecare particularitate din partea populației. Doar aici am întâlnit pacienți agresivi și amatori de alcool. Era greu să le faci față…Cu privire la ceea ce a spus domnul prefect, trebuie menționat faptul că u există două servicii de urgență cu același număr de personal, cu aceleași echipamente. Când ai doar doi doctori la UPU, acel protocol poate fi doar o recomandare.” a explicat dr. Marian Stamate.