Indiferent de felul în care se manifestă, dependența este devastatoare. Persoanele care se confruntă cu ea ajung să fie captive într-o altfel de lume, care le îndepărtează de familie și prieteni. Tot mai populare în rândurile tinerilor și adolescenților, drogurile fură vieți la orice pas. Lupta cu dependența de droguri nu este ușoară, iar mulți dintre consumatori ajung să o piardă.
Îndemnați de ambiție și curaj, unii reușesc să spună STOP! drogurilor și să meargă mai departe. Fostă consumatoare de droguri, Georgiana Drăgan Moldoveanu se numără printre cei norocoși care au învins în acest război cutremurător. Iar astăzi, folosind exemplul personal, încearcă să-i ajute și pe alți dependenți să-și găsească regăsească identitatea distrusă de droguri.
În timp ce autoritățile caută soluții pentru a stopa fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor și adolescenților din România, zeci sau sute dintre ei cad pradă dependenței în fiecare minut. Fără niciun sprijin, abandonați de toți cei din jur, consumatorii par fără speranță. Și totuși pentru ei există un sprijin. Se numește Georgiana Drăgan Moldoveanu și nu se ferește să recunoască faptul că, într-un trecut întunecat din viața sa, a fost la rândul său consumatoare. Avea tot ce și-a dorit din partea familiei, însă nimeni nu a înțeles că în sufletul său există un gol ce nu poate fi umplut. Așa că și-a găsit refugiul în droguri. „Mi-am dat seama că eu toată viața mea am alergat să umplu un gol din inima mea. Am căutat împlinirea în droguri! Am început, adolescentă fiind. Pe la 15 ani, nu mai mult, mergeam foarte des în discoteci, începusem să consum alcool, să mă îmbăt. Atunci eram mult prea mică, mult prea fragilă, neformată, însă făceam lucruri pe care nici adulții nu le făceau. Într-un fel părinții nu mi-au pus limită, puteam intra oricând în casă, puteam ieși oricând din casă. Pe mine drogurile m-au făcut să cred că sunt invincibilă, că nimic n-o să mă poată pune vreodată la pământ și că trebuie să experimentez senzații tot mai noi ca să simt că-mi trăiesc viața. ” a spus Georgiana Drăgan Moldoveanu, în direct, la Medika TV.
Salvarea a venit de la Dumnezeu
Războiul pe care l-a dus cu drogurile nu a fost unul deloc ușor, având în vedere că dependența i-a alungat din jurul său pe toți cei dragi. Dar, consideră Georgiana, Dumnezeu nu a abandonat-o și ajutat-o să scape să această problemă: „N-o să omit niciodată și o spun cu bucurie, nimic nu ar fi fost posibil, dacă nu l-aș fi primit în viața mea pe Dumnezeu, dacă nu aș fi pus bazele unei credințe creștine în viața mea. Doar Dumnezeu a umplut acel gol din inima mea, după o perioadă în care am stat, m-am gândit ce-a fost cu mine, de fapt, mi-am dat seama că eu toată viața mea am alergat să umplu un gol din inima mea. Am căutat împlinirea în droguri și am realizat că acel gol avea forma lui Dumnezeu”
În prezent, Georgiana se luptă să-i ajute pe tinerii consumatori de droguri să scape de dependență și să aibă o viață normală, alături de prietenii și familiile lor. De 8 ani este directorul unui centru specializat, care oferă sprijin persoanelor dependente de stupefiante. Centrul are și nu nume predestinat, „House of Joy” (în traducere „Casa Bucuriei”). „Am bucuria să fiu parte din echipa lor și din anul 2015 am deschis primul centru de fete care se luptă cu dependențele, care este situat în Balotești. Vorbim despre dependență de droguri, alcool, jocuri de noroc, mai nou, sau alte tipuri de dependență. În cazul femeilor, de cele mai multe ori, dependența este asociată și cu alte traume sau cu alte abuzuri la care ele sunt supuse. Prostituție, trafic de persoane, expuse la violență. Le primim cu toată dragostea, în programul de la centrul de fete, durează 9 luni și este tot în regim rezidențial. Dependența sau consumul reprezintă doar vârful ice-berg-ului. Cauzele pentru care cineva debutează în consum sunt mai profunde. Între fetele noastre există similitudini, precum relațiile deteriorate cu tații lor” susține Georgiana Drăgan Moldoveanu.
Când nu este la centru, Georgiana merge prin țară și organizează seminarii în care le vorbește tinerilor, în special elevi de liceu, despre cât de nocive pot fi drogurile și cât de ușor este să pierzi tot ce ai în jur, atunci când alegi să intri în jocul dependenței, riscând chiar propria viață.