Bagajul genetic al fiecăruia dintre noi este diferit, însă ne influențează dezvoltarea organismului. Pe lângă un ten lipsit de imperfecțiuni sau o dantură sănătoasă, unele persoane pot moșteni și predispoziția pentru anumite afecțiuni, așa cum sunt anevrismele aortice. Din fericire, dacă este tratată la timp, această afecțiune nu-i poate pune viața în pericol pacientului.
Simona Bălănescu a discutat cu medicul primar în chirurgie cardiovasculară Călin Popa, supraspecializat în chirurgia anevrismelor, despre cauzele și modul în care pot fi tratate anevrismele aortice. Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism, iar anevrismele reprezintă una dintre afecțiunile care îi pot deregla buna funcționare. În multe cazuri, boala are drept factor favorizant moștenirea genetică a pacientului, iar această situație se regăsește în rândul tinerilor. „Cele mai frecvente, în 60% din cazuri, sunt anevrisme determinate genetic, printr-o boală structurală, sunt vreo 50 și ceva dovedite genetic. Se numesc structurale pentru că afectează structura de rezistență a diferitelor țesuturi. În aceste cazuri genetice, aceste anevrisme se dezvoltă foarte mult, la vârste foarte fragede. Și când spun vârste fragede, înseamnă chiar din adolescentă. Există complicații grave care apar, cum ar fi disecțiile de aortă, rupturile de vase mari, ceea ce duce la complicații fatale în cele mai multe cazuri” a explicat dr. Călin Popa, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Pe lângă moștenirea genetică, apariția anevrismelor aortice poate fi generată și de stilul de viață, de aceea dr. Călin Popa recomandă: „Să facem sport, să nu fumăm, să mâncăm corect, să avem o viață ordonată!”
Din fericire, diagnosticată și tratată la timp, mai ales la vârste fragede, această boală nu ajunge să afecteze viața pacientului, iar recuperarea este rapidă. „ Un tânăr cu astfel de modificări, după o astfel de intervenție, se va recupera foarte repede, mult mai repede decât un bătrân de 75 de ani” a mai spus dr. Călin Popa.