Fibromul uterin este o problemă medicală care afectează foarte multe femei, în special de vârstă tânără. Așa că dacă sângerezi prea mult în timpul menstruației, ai dureri puternice și te simți balonată este timpul să mergi la medic pentru un consult. Chiar dacă diagnosticul pare înspăimântător, trebuie să știi că poți elimina această problemă printr-o procedură minim invazivă.
Simona Bălănescu, gazda emisiunii „Doctor Medika”, a discutat în ediția de luni a emisiunii despre o problemă medicală care afectează foarte multe femei, fibromul uterin. Invitatul său în platou a fost medicul primar în radiologie și imagistică medicală, Rareș Nechifor. Specialistul a explicat ce este această afecțiune și care sunt principalele sale cauze. „Fibroamele uterine sunt niște noduli formați din țesut muscular uterin. Sunt tumori benigne, necanceroase care, într-adevăr afectează multe femei. Este o problemă serioasă de sănătate care, în principal are cauze genetice, însă poate fi favorizată și de stilul de viață al pacientei” a explicat medicul Rareș Nechifor.
De cele mai multe ori femeile sunt speriate de aceeași diagnostic, având în vedere că mulți medici folosesc ca și metodă de tratament histerectomia, adică îndepărtarea uterului. Medicul primar în radiologie și imagistică medicală Rareș Nechifor a explicat în cadrul emisiunii „Doctor Medika” faptul că există o procedură minim invazvivă, prin care problema poate fi rezolvată. Această procedură se numește embolizarea fibromului uterin. „Este o tehnică modernă care ne permite să navigăm în interiorul vaselor de sânge, fără ca pacienta să simtă ceva. Prin intermediul brațului se montează o branulă, iar prin acea teacă navigăm prin vasele de sânge cu un cateter, pe care îl ducem până la nivelul uterului. Este o procedură sigură și care nu implică intervenția chirurgicală” a explicat medicul Rareș Nechifor.