În vreme ce Ministerul Educației caută soluții legale pentru a introduce testarea anti-drog în școli, medicii susțin faptul că cea mai eficientă măsură de a combate consumul de droguri rămâne prevenția. Iar această metodă nu trebuie făcută la întâmplare, ci după un plan foarte bine stabilit.
Conf. dr. Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică la Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din Capitală, a explicat în direct la Medika TV, cum trebuie realizată prevenția consumului de droguri în rândul adolescenților. „Prevenția trebuie să vizeze mai mult educația de a nu consuma droguri, decât consumul în sine. Trebuie să identificăm copiii la risc, la copiii cu dificultăți în familie, cu eșec educațional, acei copii vor la risc pentru a dezvolta ulterior o atitudine prin care aceștia să nu consume droguri. Noi trebuie să educăm familiile și cadrele didactice să identifice acei copii, apoi să ajutăm acești copii să dezvolte niște abilități practice, să nu ajungă la consum” a explicat dr. Florina Rad, la Medika TV.
Ultimele statistici oficiale arată faptul că vârsta consumului de droguri a scăzut foarte mult, ajungând chiar până la 12 ani.