Ministerul Sănătăţii nu are nimic împotriva finanţării sistemului privat, ci este vorba despre o ‘rearanjare’ a priorităţilor, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS.
‘În 2011, sistemul privat a primit finanţare în sumă de aproximativ 155 milioane lei, iar în 2012 suma a crescut la 213 milioane lei, în timp ce la spitalele publice s-a înregistrat o scădere uşoară a finanţării în general. Problema e repartiţia, pentru că impactul este diferit, în unele judeţe comparativ cu alte judeţe. Sunt judeţe care nu au deloc unităţi spitaliceşti private, în schimb altele au. Cele care au, cum e de exemplu Braşovul, un procent de 10% din suma alocată spitalelor a fost dirijată către privat. La Oradea un spital privat a avut alocat 17% din suma care se alocă Spitalului Judeţean de Urgenţă. În ultimii trei ani, cât a funcţionat în Oradea, creşterea numărului pacienţilor la Spitalul Clinic de Urgenţă nu a scăzut, a fost o creştere continuă. Suma totală este o sumă semnificativă, vorbim de 2.130 de miliarde de lei vechi’, a explicat secretarul de stat.
El a menţionat că ceea ce a decis Ministerul Sănătăţii nu reprezintă o tăiere a finanţării sistemului privat, ci de o ‘redirecţionare a sumelor de la anumite sectoare, care nu sunt considerate esenţiale, către alte sectoare’, pe care oficialii MS le consideră ‘esenţiale’.
Potrivit dr. Raed Arafat, creşterea punctului de decontare pentru ambulatoriu de specialitate, ambulatoriu care în mare parte este privat, de la 1,2 la 2 înseamnă o mărire de aproximativ 40%.
‘Nu se taie de la privat, ci se redirecţionează unde este nevoie. Vrem să încurajăm ambulatoriul mai mult. Noi vorbim de un Fond Naţional de Asigurări de Sănătate, nu vorbim de un fond privat. Noi zicem acest lucru şi inclusiv Curtea Constituţională. Au fost decizii care au spus că Fondul Naţional este un fond public. Prin acest fond nu se asigură numai tratamentul obişnuit, ci şi principul solidarităţii. Nu avem alt fond pentru acest lucru’, a explicat dr. Arafat.
Secretarul de stat în MS a făcut referire şi la sumele care se folosesc în prezent pentru pacienţii asiguraţi în spitale subliniind că acestea sunt insuficiente. ‘Ele acoperă costurile reale pentru unele servicii, pentru altele poate ele depăşesc costul real. Un spital în această situaţie ia surplus pentru un anumit tip de cazuri şi îl cheltuieşte pentru celălalt tip de cazuri. De exemplu, avem o sumă pentru apendicită acută şi alta pentru politraumatizat, excedentul de la apendicite se poate cheltuit pentru politraumatisme sau altă boală gravă’, a detaliat secretarul de stat. ‘La spitale publice vin cazurile consumatoare pentru că în privat nu se fac tratamente în aceleaşi condiţii ca la public’, a adăugat dr. Raed Arafat.
El a subliniat că nu toată lumea are acces la sistemul privat de sănătate şi atunci problema este dacă e corect să plece banii din sectorul public către sectorul privat.
Secretarul de stat a accentuat că trebuie să crească finanţarea în sectorul public, unde sunt majoritatea cazurilor complexe, care în prezent suferă de subfinanţare.
În ceea ce priveşte priorităţile Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat a menţionat dezvoltarea ambulatoriului, unde sectorul privat este implicat major, şi spitalele strategice unde este implicat major sectorul public.
‘Aceste măsuri trebuie să fie urmate de altele: pachetul de bază, care va arăta limitele până unde se va putea finanţa din fonduri publice. Odată apărute aceste limite, privatul vine şi spune că de aici poate prelua el şi să se înceapă să se facă pachetul complementar. În prezent, suntem în situaţia în care avem un fond mic pentru nevoi foarte mari şi trebuie să stabilim priorităţile. Dacă nu ne oprim acum, s-ar putea să ne trezim că situaţia se agravează. Nu e o împotrivire la privat, ci este o rearanjare a priorităţilor, rearanjarea în care privatul este favorizat într-o parte, iar publicul în altă parte. Domnul ministru a mai tăiat câteva programe din sectorul public pentru a se face economii, nu se va mai finanţa programul de robotică, la alte programe s-a redus suma pentru că nu şi-au dovedit eficienţa şi la altele a crescut, cum este cazul programului de infarct de miocard unde suma a crescut cu 20%. Au fost create programe noi, cum e cel de Terapie Intensivă’, a arătat dr. Raed Arafat.