Canicula face ravagii în Europa. Cum fac față cetățenii UE valului de căldură care a lovit continentul

Marea parte a Europei de Sud și de Est a fost plasată în alertă roșie de caniculă marți, iar Organizația Meteorologică Mondială a avertizat asupra unui risc crescut de decese pe măsură ce vremea extremă a cuprins continentul, Asia și Statele Unite.

Insula mediteraneană Sardinia ar putea înregistra temperaturi de peste 47 de grade Celsius (116 Fahrenheit), iar meteorologii au spus că temperaturile ar putea atinge 40 de grade în mai multe orașe italiene, inclusiv 42-43 de grade în regiunea Lazio care include Roma. Cu temperaturi copleșitoare care au lovit Europa în timpul sezonului turistic de vârf, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat că canicula din emisfera nordică este pe cale să se intensifice. Se estimează că 61.000 de oameni și-ar fi piedut viața din cauza valului de caniculă, înregistrat anul trecut, numai în Europa.

Centrul de coordonare a răspunsului de urgență al UE a emis coduri roșii de caniculă pentru cea mai mare parte a Italiei, nord-estul Spaniei, Croația, Serbia, sudul Bosniei și Herțegovinei și Muntenegru. Valurile de căldură din această vară, care au făcut ca temperaturile să urce la 53 de grade în Death Valley din California și peste 52 de grade în nord-vestul Chinei, au coincis cu incendii de vegetație din zona Greciei și până în Alpii elvețieni și inundații mortale în India și Coreea de Sud.

În Spania, în ultimele etape ale campaniei electorale înainte de votul de duminică, politicienii s-au adaptat la căldura arzătoare prin schimbarea locației și a momentului mitingurilor lor sau prin limitarea campaniei în aer liber și trecerea la evenimente online.

Oamenii de știință au avertizat de mult că schimbările climatice, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră, în principal din arderea combustibililor fosili, vor face ca valurile de căldură să fie mai frecvente, severe și mortale. Ei spun că guvernele trebuie să ia măsuri drastice pentru a reduce emisiile.

Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene spune că 2022 și 2021 au fost cele mai calde veri de pe continent. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Europa de 48,8C a fost înregistrată în Sicilia în urmă cu doi ani.

În Italia, turiștii au încercat să se răcorească stropindu-se în fântânile din Roma și stând sub ventilatoare uriașe instalate în afara Colosseumului. Unii au fost nevoiți să aștepte mai mult de o oră la taxi în căldură în afara gării centrale din Roma din cauza deficitului cronic de taxiuri din capitală.

Ministerul Sănătății a emis avertismente meteo roșii pentru 20 dintre cele 27 de orașe principale ale țării marți, cu numărul așteptat să crească la 23 miercuri.

„Nu este exclus să depășim 47 de grade, iar în unele locuri din Sulcis și Campidano (din sudul Sardiniei) ar putea să înregistrăm o valoare și mai mare”, a declarat Carlo Spanu, de la Serviciul Meteorologic al Forțelor Aeriene Italiane.

„Recordul nostru istoric (în Sardinia) este de 47,7 grade. Nimic nu ne împiedică să-l depășim sau să-l egalăm”, a spus el.

SURSA

 

Categorii: Breaking Medika, Stil de viață, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea