Foametea este un fenomen tot mai prezent în viețile a milioane de oameni de pe glob. Un raport oficial al Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată faptul că, în 2022, peste 753 de milioane de oameni de au suferit din cauza foametei, iar din această cauză progresul privind eradicarea acestui fenomen până în 2030 este încetinit.
O tendință ascendentă pe termen lung a ratei de foametei s-a stabilizat anul trecut, pe măsură ce multe țări s-au recuperat din punct de vedere economic după pandemie, dar războiul din Ucraina și presiunea acestuia asupra prețurilor alimentelor și energiei au anulat unele dintre aceste câștiguri, a afirmat ONU în raportul său anual „Starea securității alimentare și a nutriției în lume” (SOFI).
Rezultatul este că aproximativ 122 de milioane de oameni au suferit de foame în 2022 față de 2019, iar lumea este „departe de a-și atinge ținta”, aceea de a eradica foametea până în 2030, conform raportului. În schimb, raportul prognozează că 600 de milioane de oameni vor suferi de malnutriție în 2030.
”Vedem că foametea se stabilizează la un nivel ridicat, ceea ce este o veste proastă”, a declarat Maximo Torero Cullen, economist șef al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO)
Principalele cauze ale foametei globale în ultimii ani au fost perturbarea mijloacelor de trai cauzată de conflicte, extremele climatice care amenințau producția agricolă și dificultățile economice exacerbate de pandemie, se menționează în raport.
Unele părți ale lumii au înregistrat o scădere a foametei, inclusiv America de Sud și majoritatea regiunilor din Asia. Dar în Caraibe, Asia de Vest și Africa, foametea este în creștere. Raportul a fost realizat de Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă al ONU, Fondul pentru Copii, Organizația Mondială a Sănătății, Programul Alimentar Mondial și FAO.