Pentru a ajuta mamele aflate în riscul de a naște prematur, cercetătorii din Barcelona încearcă să creeze o placentă artificială cu ajutorul căreia sarcina poate fi dusă la termen. Testele pe animale au arătat că fătul poate fi menținut în viață timp de 12 zile.
Prototipul de placentă artificială reconstituie un mediu protector cu un recipient transparent dintr-un material biocompatibil în interiorul căruia plămânii, intestinul și creierul fătului pot continua să se dezvolte.
Aceasta este conectată la un sistem de circulație a lichidului amniotic care menține fătul izolat de stimuli externi, dar accesibil pentru controlul ecografic și monitorizare. Bebelușii născuți după șase luni de sarcină sau mai puțin sunt considerați extrem de prematuri, cu un risc ridicat de deces sau dizabilitate. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 900.000 de astfel de bebeluși au murit în întreaga lume în 2019.
„Încercăm să dezvoltăm un sistem care ne permite să păstrăm un făt în afara uterului mamei sale și îi oferim condiții similare: să continue să respire prin cordonul ombilical… să-l hrănim prin cordonul ombilical, să trăiască înconjurat de lichid la o temperatură constantă”, a declarat Eduard Gratacos, coordonatorul proiectului.
Cercetătorul conduce o echipă formată din 35 de membri de la centrul de cercetare medicală BCNatal și Fundacion La Caixa, o organizație privată finanțată de Caixabank (CABK.MC).
„Echipa a efectuat studii inițiale cu miei, în care a reușit să mențină fătul în viață timp de 12 zile, și intenționează să testeze și pe porci înainte de a propune un studiu clinic pe oameni în câțiva ani. Proiectul extrem de complex acoperă multe specialități medicale și necesită ingineri din diferite domenii. Este o provocare, este extrem de delicat să realizăm acest lucru, să înșelăm natura pentru a face acest lucru posibil„ , a spus Gratacos.
Printre câteva astfel de proiecte în întreaga lume, un grup de cercetători de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia a reușit să mențină fătul animal în viață timp de 28 de zile.
Kelly Werner, profesor asistent de pediatrie la Universitatea Columbia, a declarat pentru Centrul Media Științific că rezultatele pozitive ale echipei spaniole trebuie testate riguros în studii clinice pe oameni pentru a verifica siguranța și efectele secundare.
„Deși este o dezvoltare interesantă, placenta artificială nu are scopul de a înlocui o placenta naturală. Cu alte cuvinte, în ciuda acestor avansuri, ar trebui să facem toate eforturile pentru a sprijini sănătatea maternă și pentru a reduce factorii de risc care duc la nașterea prematură” a precizat profesorul Werner.