Stomatologii ne avertizează că există un obicei destul de comun care, repetat pentru o lungă perioadă de timp, ne poate eroda dinții.
Și nu, nu este vorba despre consumul unui baton de ciocolată, a unei pungi de dulciuri sau chiar a unei băuturi gazoase, ci despre sorbitul băuturilor.
Dr Dante Devoti, un stomatolog din New York, a făcut dezvăluirea, provocând reacții destul de șocante.
El a explicat: „Smalțul dinților este cea mai dură substanță mineralizată din corpul tău. Acidul este una dintre principalele cauze ale eroziunii dentare – se descompune și slăbește smalțul dur care acoperă dinții. Iar expunerea prelungită la acid – în special lichide acide – poate determina demineralizarea și erodarea dinților. Din această cauză, molarii, caninii și incisivii sunt mai susceptibili la carii”.
Dr. Devoti, specialist la Colegiul de Medicină Dentară al Universității Columbia, a explicat că saliva este de fapt unul dintre lucrurile care pot ajuta la neutralizarea acidității. Dar poate dura chiar o oră pentru ca acele niveluri de pH din gură să se neutralizeze, dezvăluie el.
Când sorbi în mod regulat aceeași băutură, saliva nu are timp să ridice pH-ul (numerele scăzute indică mai multă aciditate). El a adăugat: „Este mai bine pentru dinți să bei o ceașcă de cafea, ceai, suc sau altă băutură într-un interval scurt de timp, decât să sorbi o ceașcă pe parcursul întregii zile”.
O logică similară a sorbirii s-ar aplica alcoolului și băuturilor sportive, dar băuturile carbogazoase sunt cele mai nocive, a spus dr. Devoti.
În Marea Britanie, aproximativ 50% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între patru și 18 ani au o eroziune dentară și aproximativ trei sferturi dintre toți britanicii nu au un set complet de dinți naturali.
Dr. Devoti, profesor asistent de medicină dentară, a spus: „Atunci când există expuneri repetate și lungi, aproape toate alimentele și băuturile pot fi considerate dăunătoare pentru dinți. Obiceiurile de igienă dentară merg dincolo de periajul și folosirea aței dentare.”