Centrul de Control și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că 80 de persoane din Statele Unite ale Americii s-au infectat cu bacterii rezistente la medicamente, după ce au folosit picături de ochi. În timp ce 14 pacienți și-au pierdut vederea, 4 au murit.
Bacteria care a creat aceste îmbolnăviri, prezentă în picăturile de ochi, se numește Pseudomonas aeruginosa și este rezistentă la antibioticele standard. Investigatorii au declarat că majoritatea pacienților au folosit anumite mărci de picături pentru ochi, inclusiv produsele de la EzriCare și Delsam Pharma. Aceste produse au fost retrase din farmaciile din SUA în luna februarie, iar în acel moment 7 pacienți au fost diagnosticați cu probleme medicale generate de această super-bacterie.
Produsele EzriCare au fost fabricate de Global Pharma Healthcare în India și vândute în principal online. După retragere, inspectorii sanitari din SUA au vizitat liniile de producție ale fabricii și au descoperit probleme legate de modul în care picăturile pentru ochi erau fabricate și testate, inclusiv măsuri inadecvate de sterilizare.
Ce este infecția cu Pseudomonas aeruginosa?
CDC a declarat că Pseudomonas este un tip de bacterie care este frecventă în mediul înconjurător, în locuri precum solul sau apele subterane. Unul dintre tipurile de Pseudomonas – Pseudomonas aeruginosa – cauzează infecții la oameni. Această bacterie poate cauza infecții în sânge, plămâni și alte părți ale corpului.
„Aceste bacterii găsesc în mod constant noi modalități de a evita efectele antibioticelor utilizate pentru tratarea infecțiilor pe care le cauzează. Rezistența la antibiotice apare atunci când microbii nu mai răspund la antibioticele concepute pentru a-i ucide„ susțin oficialii CDC,.
Unele dintre simptomele infecțiilor oculare includ durere sau disconfort ocular, secreție oculară, roșeață a ochiului, vedere încețoșată și sensibilitate crescută la lumină.
Până în prezent, cazurile au fost raportate în 18 state din SUA. CDC a avertizat orice persoană care a folosit recent aceste produse să meargă de urgență la medic. „Asigurați-vă că aceste produse nu mai există în farmacii”, a declarat Maroya Spalding Walters, care conduce echipa de rezistență antimicrobiană a CDC.