La fel ca în cazul alimentației, somnul este necesar pentru ca organismul să funcționeze. De ani de zile, oamenii de știință au studiat impactul somnului asupra stării de sănătate, în general. Pe baza studiilor, s-a ajuns la concluzia că între problemele de somn și apariția bolii Alzheimer ar exista o legătură strânsă.
Deși cercetările sunt abia la început și este nevoie de mai multe răspunsuri, specialiștii spun că somnul joacă un rol important în menținerea sănătății creierului.
În prezent, peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență. Și se estimează că acest număr va crește la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050.
Deoarece somnul este important pentru o varietate de funcții cerebrale și mulți oameni care suferă de demență se confruntă cu tulburări de somn, cercetătorii s-au arătat interesați să descopere dacă există o legătură între boala Alzheimer și problemele de somn.
Hai să analizăm mai detaliat de ce somnul este atât de important pentru sănătatea creierului și câteva dintre modurile în care oamenii de știință consideră că somnul corelează cu riscul de demență.
De ce este important somnul pentru sănătatea creierului?
Potrivit Dr. Karen D. Sullivan, neuropsiholog și proprietar al centrului I CARE FOR YOUR BRAIN, somnul este o componentă esențială a sănătății fizice și mentale, inclusiv a sănătății creierului.
„Există mai multe funcții majore care apar în timpul somnului, inclusiv consolidarea memoriei, procesarea emoțională și un proces de curățare profundă. În somn profund, lichidul cerebrospinal și sistemul imunitar al creierului elimină produsele de deșeuri din celulele creierului nostru. Când suntem treji, neuroni produc o substanță chimică numită adenosină – un produs secundar al activității celulelor. Fără somn profund constant, avem o eliminare incompletă a adenosinei și a altor produse de deșeuri precum celulele sanguine, iar rezultatul este inflamația cronică. Inflamația cronică este cauza multor boli și tulburări cerebrale” susține specialista.
Mai multe studii realizate în ultimul an și jumătate confirmă faptul că tulburările de somn ne pot afecta sănătatea fizică și psihică. Un studiu din mai 2023 a constatat că apneea de somn poate duce la o scădere a volumului creierului, afectând memoria.
Un alt studiu din mai a constatat că apneea obstructivă de somn era asociată cu anomalii ale substanței albe în creier și a observat că astfel de anomalii pot contribui la un risc crescut atât pentru demență, cât și pentru accident vascular cerebral. Totodată, un alt studiu realizat recent arată faătul că insomnia poate crește riscul de demență. Din cauza acestora, la nivelul creierului crește nivelul markerului biomolecular Aβ42 din lichidul cerebrospinal, care este asociat cu boala Alzheimer.
Un alt subiect de interes l-a reprezentat efectul pastilelor de somn asupra riscului de demență. Cu toate acestea, cercetările realizate până acum au fost contradictorii.De exemplu, un studiu din martie 2023 a constatat că persoanele care au luat medicamentul pentru insomnie suvorexant au avut o scădere a nivelului proteinelor asociate cu boala Alzheimer, beta-amiloizii și tau. În schimb, un alt studiu din acest an a constatat că utilizarea frecventă a medicamentelor de somn era asociată cu un risc crescut de demență în anumite grupuri etnice.