Consumul a două cești de ceai pe zi ajută la protejarea organelor vitale pe măsură ce îmbătrânim, sunt de părere cercetătorii.
Experții au dezvăluit că doar două cești de ceai pe zi pot ajuta la protejarea memoriei pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru se datorează substanțelor chimice care apar în mod natural în ceai, numite flavanoizi, care stimulează puterea creierului, contribuind astfel la memoria și capacitatea de reamintire. Efectul este același, indiferent dacă preferați ceaiul negru sau cel alb.
Experții au ajuns la această concluzie după ce au studiat modul în care flavanoizii – antioxidanți prezenți în multe legume, fructe precum merele și fructele de pădure, precum și în ceai și vin – au afectat memoria a peste 3.500 de persoane sănătoase în vârstă de peste 60 de ani.
Un grup de studiu a consumat 500 mg pe zi, ceea ce echivalează cu cantitatea din două cești de ceai. Între timp, alt grup a primit un placebo. Pe parcursul celor trei ani de studiu, participanților li s-au dat sarcini de amintire a cuvintelor pentru a-și testa memoria.
La sfârșitul studiului, s-a constatat că cei care au consumat flavanoizi au avut o îmbunătățire medie a memoriei cu 10,5%, ajungând la 16% pentru cei care aveau cel mai mic aport în dieta lor în general.
Profesorul Gunter Kuhnle, de la Universitatea Reading, a declarat că consumul de ceai era „cea mai ușoară modalitate de a crește aportul de flavanoizi. Două cești vor oferi suficiente flavanoizi pentru mulți oameni. Dacă bei ceai, nu contează dacă dorești să adaugi lapte – acest lucru nu afectează absorbția flavanoizilor.”
Între timp, dr. Scott Small, de la Universitatea Columbia din SUA, a afirmat că pierderea memoriei legată de vârstă variază între oameni: „Dacă acest lucru se datorează diferențelor în consumul de flavanoizi, am observa o îmbunătățire chiar mai dramatică la persoanele care reînnoiesc flavanoizii în anii lor 40 și 50.”
Plantele conțin peste 5.000 de compuși flavonoizi, care joacă un rol în producerea creșterii celulare, combaterea stresului ambiental și atragerea insectelor pentru polenizare. Consumul de ceai verde poate ajuta la prevenirea artritei, spun oamenii de știință.
Cercetătorii de la Universitatea Sheffield au descoperit în 2003 că doi compuși găsiți în ceaiul verde pot ajuta la prevenirea osteoartritei prin blocarea enzimei care distruge cartilajul. Și, contrar opiniei populare, consumul de ceai verde poate ajuta și la prevenirea cariilor dentare.
Un studiu realizat la Universitatea Illinois, SUA, a arătat că bacteriile prezente în placa dentară încetau să crească atunci când oamenii își clăteau gura cu ceai negru de cinci ori timp de 30 de secunde într-un interval de 15 minute. Sunt componentele polifenolice ale ceaiului care luptă împotriva plăcii dentare.