Bacteriile intestinale ale copiilor mici pot prezice dacă aceștia vor fi obezi sau nu

Bacteriile intestinale ale unui copil mic pot prezice dacă vor fi supraponderali mai târziu în viață, sugerează cercetările.

Studiul, condus de Gaël Toubon de la Universitatea Sorbona din Paris, a analizat datele a 512 sugari care au făcut parte dintr-un studiu care a urmărit viețile a 18.000 de copii născuți în Franța. Acesta a analizat Indicele de masă corporală al participanților cu vârste cuprinse între doi și cinci ani. Probele de scaun ale participanților au fost colectate la vârsta de trei ani și jumătate și au găsit o asociere pozitivă între scorul IMC la cinci ani și raportul dintre două tipuri de bacterii intestinale (Firmicutes la Bacteroidetes) direct legate de obezitate. Altfel spus, s-a concluzionat că, cu cât un individ are mai multe Bacteroidete, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să devină obezi.

Intestinul, sau sistemul gastrointestinal, face parte din sistemul digestiv care traversează organismul. Este vital să ne asigurăm că toți nutrienții benefici din alimente sunt absorbiți și utilizați pentru energie, creștere și reparare. Compoziția microbiotei intestinale, bacteriile din intestin care ajută la digerarea alimentelor, crește și se schimbă în primele câteva luni și ani de viață. Atunci când flora este perturbată, pot apărea diferite afecțiuni mai târziu în viață, inclusiv boala inflamatorie intestinală, diabet de tip 1 și obezitate infantilă.

Prezența unui număr mai mare de bacterii din grupul Eubacterium hallii, Fusicatenibacter și grupul Eubacterium ventriosum – a fost identificată ca un factor de risc pentru un scor IMC mai mare.

Descoperirile, prezentate la Congresul European de Obezitate, au identificat, de asemenea, diferențe în bacteriile care colonizează intestinul la adulții care trăiesc cu obezitate, sugerând că modificările microbiotei intestinale care predispun la obezitatea la adulți încep în copilăria timpurie.

„Motivul pentru care aceste bacterii intestinale afectează greutatea este pentru că reglează cantitatea de grăsime pe care o absorbim”, a spus Toubon. „Copiii cu un raport mai mare de Firmicutes față de Bacteroidetes vor absorbi mai multe calorii și vor prezenta un risc mai mare să ia rapid în greutate. Aceste descoperiri sugerează că ceea ce contează nu este doar că există microbiota intestinală, ci și că are un rol extrem de important. Microbiota intestinală se conturează ca un important factor timpuriu al vieții, capabil să influențeze creșterea în greutate în copilărie și mai târziu în viață”, a spus Toubon.

Descoperirile dezvăluie modul în care un dezechilibru în grupuri bacteriene distincte poate juca un rol important în dezvoltarea obezității. Sunt necesare, însă, cercetări suplimentare.

Sănătatea intestinală este văzută ca un indicator important al obezității și al bunăstării generale. Studiile anterioare arată că bacteriile din intestinele umane, care ajută la descompunerea alimentelor, diferă la persoanele slabe și cele obeze.

Sursa

 

 

 

 

 

Categorii: Breaking Medika, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea