Deși ajungem la medic adesea doar atunci când ceva ne supără la nivelul corpului, medicii avertizează că mai este un simptom deloc dureros care ar trebui să ne trimită la un specialist, deoarece ar putea ascunde chiar cruntul cancer: transpirațiile nocturne.
Transpirația din timpul nopții ar putea fi cauzată inclusiv de infecții, de anumite medicamente sau de menopauză (la femei), dar transpirațiile nocturne foarte abundente și umede ar putea fi și un semn al mai multor tipuri de cancer, inclusiv leucemie și limfom.
Oncologii susțin că informarea precoce cu privire la anumite simptome neobișnuite crește șansa diagnosticării din timp a cancerului, ceea ce duce la rezultate potențial devastatoare.
Dr. Margarita Oks, pneumolog și director asociat al Centrului de somn de la Spitalul Lenox Hill din New York, a declarat pentru Verywell că transpirația în somn este definită ca episoade de transpirație foarte puternică în timp ce dormi, atât de puternică încât îți udă hainele și lenjeria de pat.
Iată o listă a celor mai frecvente cauze ale transpirației nocturne:
Menopauza
Dr. Denise Pate a declarat pentru Verywell că în timpul menopauzei treci prin schimbări majore în producția de hormoni estrogen și progesteron.
Aceste modificări hormonale determină multe persoane aflate la menopauză să aibă modificări ale temperaturii corpului, care duc la simptome precum bufeuri, transpirație excesivă și transpirații nocturne.
Medicamente
Potrivit dr.Oks, unele medicamente provoacă transpirație ca efect secundar: antidepresive, analgezice, medicamente pentru diabet și steroizi.
Infecții
Dr. Pate a spus că mai multe infecții și boli pot provoca, de asemenea, transpirații nocturne, inclusiv HIV, infecții fungice, osteomielita (o infecție a oaselor), endocardita (o infecție a mucoasei interioare a inimii) și tuberculoza (o boală bacteriană a plămânilor).
Hipertiroidismul
La persoanele cu o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), glanda produce mai mulți hormoni tiroidieni decât ceea ce are nevoie organismul.
Potrivit dr.Pate, atunci când glanda tiroidă pompează prea mult hormon tiroidian și lucrează prea mult, poate crește temperatura și metabolismul corpului, ceea ce poate determina transpirații.
Cancer
Pate a spus că transpirația pe timp de noapte poate fi un simptom al anumitor tipuri de cancer sau un efect secundar al tratamentelor pentru cancer. De exemplu, limfomul Hodgkin, limfomul non-Hodgkin și leucemia sunt tipuri de cancer care provoacă adesea transpirație nocturnă.
„Se estimează că transpirațiile nocturne afectează până la 41% dintre femeile aflate la menopauză și până la 80% dintre persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi tuberculoza și limfomul”, a spus Pate.
Cercetările au descoperit că transpirațiile nocturne sunt influențate de factori precum vârsta, sexul/sexul, problemele medicale și medicamentele.