Jackfruitul, căruia i se mai spune si Jako sau Iaca este un supra-aliment care crește în copacii din sudul și sud-estul Asiei, Bangladesh, Thailanda și India, unde este servit în mod regulat. Deși este relativ nou pe piața din America și Europa, acest fruct a fost folosit de sute de ani atât ca hrană, cât și ca medicament, pentru că se crede că are proprietăți antimicrobiene și antifungice, dar și că este bogat în antioxidanți. Jackfruit este bogat în vitamine și fibre. O porție de 100 de grame din astfel de fruct conține 95 de calorii, 2 grame de proteine și 3 grame de fibre.
Jackfruit sau Iaca – Ce aromă are
Fructul de iaca încă necopt are un gust neutru și este adesea folosit de vegani ca înlocuitor de gust pentru carnea de porc sau de pui, deși, din punct de vedere nutritiv, este mult mai sărac în proteine. Fructele coapte, pe de altă parte, au o aromă dulce. Gustul este similar cu al altor fructe tropicale, cum ar fi mango sau ananas, și este un plus excelent dacă este folosit în smoothie-uri.
Jackfruit sau Iaca – Beneficii
Fructele de iaca conțin un amestec de vitamine și minerale pe care l-ai găsi în aproape orice fruct, dar este și o sursă excelentă de magneziu, vitamina B6 și antioxidanți. Mai mult, datorită conținutului ridicat de zahăr, iaca poate fi un energizant excelent pentru sportivi.
Când sunt consumate în mod regulat, ca parte a unei diete variate, vitaminele și mineralele din aceste fructe pot ajuta la creșterea imunității. De asemenea, jackfruit conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea cancerului, pot reduce riscul de boli cardiovasculare, pot ajuta la prevenirea osteoporozei și pot îmbunătăți digestia. Poate fi, de asemenea, un înlocuitor vegan al cărnii cu conținut scăzut de carbohidrați pentru mâncăruri dulci sau sărate.
Jackfruit sau Iaca – Cum îl gătim
Jackfruit este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa multă vitamina C; din acest motiv, jacfruit a fost numit „fructul miracol”. Pentru a-l găti, după ce îl tăiem, îndepărtăm pulpa albă din centru, care nu este comestibilă. Pe margini, între pulpă și coajă, se observă o serie de alveole gălbui. Aceea este partea comestibilă.