În mai puțin de 30 de ani, jumătate dintre oameni vor suferi de miopie. Cauza? Tot mai puțin timp petrecut afară, în copilărie

Jumătate dintre adulții lumii vor suferi de miopie până în anul 2050 – ca urmare a lipsei timpului petrecut afară, în timpul copilăriei.

Miopia e o afecțiune oculară în care razele de lumină care intră în ochi paralel cu axa optică sunt focalizate în fața retinei, în loc să fie focalizate pe retină. Acest lucru este determinat, de obicei, de forma alungită a globului ocular.

Astăzi, oamenii de știință susțin că miopia este determinată de mult mai mulți factori. Genetica este și ea importantă, dar nu e singurul factor. Chiar mai importantă pare să fie rutina noastră zilnică – în special cât de mult timp ne petrecem făcând muncă ce necesită atenție deosebită și timpul petrecut înăuntru, la lumină artificială și în fața ecranelor.

Timpul petrecut în aer liber contribuie semnificativ la felul în care se formează globul ocular. Expunerea la lumina naturală formează dezvoltarea globului ocular. Fără lumină naturală suficientă, acesta se alungește.

Deși poate părea o problemă banală, miopia poate avea urmări mult mai grave, pentru tot restul vieții. Studii recente arată că aceasta este una dintre cauzele majore ale orbirii permanente în multe părți ale Europei și Asiei.

În special, „lucrul de aproape” – a fi aproape de o consolă de jocuri, de televizor, de telefon, de laptop și chiar de pix și de hârtie – pentru o perioadă mai mare – poate provoca tensiune ochilor.

Din păcate, acest fenomen nu afectează doar adulții: un număr tot mai mare de copii ajung miopi la o vârstă fragedă și, prin urmare, susceptibili la afecțiuni secundare ale ochiului, cum ar fi glaucomul, dezlipirea retinei și degenerescența maculară miopică.
James Morgan, specialist oftalmolog, a declarat: „Studiile au descoperit că timpului prelungit pe care îl petreci afară poate întârzia semnificativ apariția miopie la copii.”

„În ultimii 60 de ani, cazurile de miopie s-au dublat la copiii cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani, iar studiile sugerează că factorii majori ar fi lipsa timpului afară, concentrarea pentru o perioadă prea mare de timp asupra obiectelor din apropiere și istoricului familiei”, adaugă Morgan.

„Știm că lumina soarelui stimulează producția de vitamina D și dopamină, despre care unele studii arată că sunt legate și de dezvoltarea sănătoasă a ochilor, motiv pentru care este important să încurajăm copiii să petreacă cât mai mult timp afară.”, susține medicul.

Specialistul îi încurajează pe părinții care au îngrijorări cu privire la sănătatea ochilor copiilor să contacteze medicul oftalmolog, deoarece există multe opțiuni care ar putea încetini progresul miopiei. În plus, se recomandă un consult de rutină anual, cât timp vederea este încă în formare.

Sursa

Categorii: Breaking Medika, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea