Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Virginia, Statele Unite, au identificat o genă care joacă un rol esențial în determinarea riscului de infarct miocardic, anevrisme mortale, boli coronariene și alte afecțiuni vasculare periculoase.
Descoperirea avansează cercetarea pentru înțelegerea cauzelor care stau la baza unei game largi de afecțiuni grave de sănătate, inclusiv ateroscleroza (întărirea arterelor) și ne apropie de noi tratamente și măsuri preventive care ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult și mai sănătos.
„Prin studierea unui reglator cheie prezent în peretele vaselor inimii, descoperim o colecție de interacțiuni moleculare care pot explica de ce anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli vasculare comune”, a declarat cercetătorul principal Clint L. Miller de la Centrul pentru genomică în sănătate publică al UVA și departamentele de biochimie și genetică moleculară și științe ale sănătății publice.„Sperăm că aceste cunoștințe vor oferi oportunități de a trata boala înainte ca aceasta să ducă la evenimente clinice care pun viața în pericol”, a continuat el.
Factori genetici în bolile vasculare
Alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul, sedentarismul și o dietă bogată în carne roșie joacă un rol major în dezvoltarea bolilor vasculare, precum boala coronariană, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Dar materialul genetic moștenit de urmași de la părinți modelează, de asemenea, riscul. Înțelegerea exactă a modului în care are loc acest lucru a reprezentat o provocare majoră pentru oamenii de știință. Acest lucru se datorează faptului că modificările subtile care au loc în vasele de sânge în timp sunt extrem de complexe. Spre exemplu, în cazul bolii coronariene, oamenii de știință au stabilit că genele care afectează riscul de boală se găsesc în peste 300 de locuri pe cromozomi. Aceasta este o zonă vastă de explorat pentru cercetători.
Noua descoperire identifică o genă care dirijează o întreagă rețea de gene și procese. În acest sens, gena FHL5 este ca un general care desfășoară trupe pe câmpul de luptă. Asta o face o moleculă extrem de atractivă pentru oamenii de știință care caută să deslușească căile care pot fi vizate de noi tratamente sau instrumente de prognostic.
Pentru a înțelege cum funcționează proteina codificată de FHL5, echipa de cercetători a evaluat efectul acesteia asupra celulelor musculare netede, celulele care formează structura arterelor. Oamenii de știință au descoperit că, atunci când FHL5 era prea activă, celulele începeau să se calcifieze – să acumuleze prea mult calciu. Acesta este un pas cheie în ateroscleroză, acumularea de plăci nocive în artere care poate duce la atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte probleme grave de sănătate. Mai mult, activitatea genetică în exces a contribuit la alte activități celulare critice legate de bolile vasculare.
Dar rolul FHL5 nu se oprește aici. După cum scriu cercetătorii într-un nou articol publicat în Circulation Research, FHL5 are un efect de mare amploare asupra altor gene și procese celulare care modelează „remodelarea” care are loc în arterele noastre în timp. „Prin cartografierea efectelor din aval ale remodelării vasculare, sperăm să facem lumină asupra mecanismelor de prevenire”, a declarat Miller.
„Studiile genetice imparțiale ne-au condus la acest cofactor specific. Cu toate acestea, studierea rețelei sale de reglare ar putea explica legătura sa cu mai multe boli vasculare”, a adăugat cercetătorul.
Identificarea acestui reglator cheie oferă oamenilor de știință noi informații importante despre factorii genetici care contribuie la bolile vasculare precum și o țintă atractivă pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru a preveni modificările dăunătoare care cauzează aceste boli.
Foto: Illustration by Emily Faith Morgan, University Communications