Un tratament inovator ar fi vindecat mai mulți pacienți cu o boală considerată incurabilă

Mai mulți pacienți cu leucemie limfoblastică acută, boală considerată incurabilă, au fost declarați vindecați, datorită unui nou tratament.

Pacienții au fost tratați cu o versiune nouă, mai rapidă, a terapiei CAR-T, în care sistemul imunitar e folosit pentru a lupta cu celulele maligne, potrivit Independent.

Noua tehnica a vizat reducerea efectelor secundare a tratamentului deja aplicat în majoritatea cazurilor de leucemie, iar pacienții erau copii.

Tratamentul pentru leucemie limfoblastică acută presupune creșterea sistemului imunitar de a acționa împotriva celulelor canceroase. Terapia CAR-T este una inovatoare care presupune recoltare a limfocitelor T de la pacient, care apoi sunt modificate în laborator astfel încât să omoare celulele tumorale, iar apoi ele sunt reinfuzate pacientului.

În timpul procesului, 14 pacienți ai spitalului Great Ormond Street, din Londra, cu o tulpină incurabilă de leucemie acută limfoblastică au primit tratamentul îmbunătățit de CAR-T, iar 12 pacienți nu au mai avut urmă de leucemie după trei luni. Cu toate astea, doar cinci dintre aceștia au rămas vindecați complet de leucemie.

Profesorul Persis Amrolia, cel care a condus investigația: „Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de a folosi sistemul imunitar pentru a ținti, în mod specific, celulele canceroase. Chiar dacă nu funcționează pentru toată lumea, poate oferi speranță celor care au rămas fără alte opțiuni”.

„Suntem la începutul acestui tratament nou iar în următorii ani, sper că îl vom îmbunătăți pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale CAR-T pot fi severe, așa că sperăm ca aceasta nouă terapie să reducă riscul acesta”, a adăugat expertul.

Rata de supraviețuire a copiilor care suferă de leucemie limfoblastică acută a crescut de la sub 10%, în 1960, până la 90% în 2015, cu toate că rata de supraviețuire e mai mică în cazul bebelușilor.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea