Compușii chimici care afectează calitatea aerului au fost descoperiți în plămânii și creierul copiilor nenăscuți. Descoperirea aparține oamenilor de știință din cadrul Universității Aberdeen, Scoția, și Universității Hasselt Belgia.
Oamenii de știință din cadrul Universităților Aberdeen, Scoția, și Hasselt Belgia, evidențiază încă o dată efectele negative pe care poluarea aerului le au asupra organismului.
Cercetăorii au căutat să descopere modul în care poluarea aerului afectează dezvoltarea copiilor în viața intrauterină. În cadrul studiului au fost descoperite particule fine de carbon negru, care au trecut prin placentă și au ajuns direct la făt. Aceste particule au fost identificate în interiorul organelor ce urmau să se dezvolte, precum plămânii, creierul și ficatul bebelușilor nenăscuți.
Carbonul negru este un compus eliberat în aer de motoarele mașinilor sau centralele termice ce folosesc drept combustibil cărbunele. „Cu toţii ne-am făcut griji că, în cazul în care nanoparticulele ajung în făt, ar putea să afecteze în mod direct dezvoltarea acestuia în uter. Ceea ce am demonstrat pentru prima dată este că nanoparticulele de carbon negru din aerul poluat nu doar că pătrund în placentă încă din primul şi al doilea trimestru, ci îşi croiesc apoi drum în organele fătului aflat în curs de dezvoltare, inclusiv în ficat şi plămân”, suține Paul Fowler de la Universitatea din Aberdeen, colaborator al studiului.
Este pentru prima dată când o echipă de cercetători face o astfel de descoperire.