Reprezentanți ai unor prestigioase instituții internaționale de cercetare științifică s-au întâlnit în cadrul International Conference on Neuroprotective Agents (ICNA), organizată de Prof. Dr. Dafin Mureșanu la Cluj-Napoca, cu susținerea Institutului RoNeuro, Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca cu scopul de a împărtăși expertiza lor privind evoluțiile din domeniul neuroștiințelor și pentru a avansa perspective științifice noi în domeniul neuroprotecției și neuroregenerării.
Anul acesta, International Conference on Neuroprotective Agents a ajuns la cea de-a 15-a ediție și s-a desfășurat între 11 și 14 septembrie la Cluj Napoca. Evenimentul s-a desfășurat atât on-line, cât și cu participare fizică, aducând alături personalități marcante și un larg public internațional. Structurate de-a lungul a 3 zile și 7 sesiuni, dezbaterile au inclus și o sesiune de postere, unde tineri cercetători în domeniul medical au afișat lucrări originale.
“Manifestarea științifică, International Conference on Neuroprotective Agents s-a derulat în premieră în România,la Cluj Napoca și a reunit mari personalități mondiale din domeniul neuroștiințelor, a căror preocupare comună a fost reprezentată de schimbarea de paradigmă a conceptului de neuroprotecție într-un context global extrem de complicat dacă luăm în considerare influența crescândă a factorilor de risc ai afecțiunilor neurologice. Situația este cu mult mai complexă din perspectiva modificărilor geopolitice, a celor climatice, dar mai ales a crizelor socio-economice generate, pe de o parte, de pandemia COVID-19, iar pe de altă parte, de conflictul armat de lungă durată din estul Europei” a declarat Prof.Dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).
Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înființată în 2005 de către un grup internaţional de medici şi cercetători. SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înțelegere a proceselor neurobiologice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecției şi neuroregenerării.