Influențele negative ale alcoolului asupra vieții de familie. Explicațiile unui medic psihiatru

În ultimii ani, alcoolul a devenit tot mai prezent în viețile românilor. Iar pandemia de COVID-19 a făcut ca numărul persoanelor care consumă alcool să crească. Această problemă generează dezechilibre majore la nivel individual, dar și în cadrul familiilor din care fac parte consumatorii. La această concluzie au ajuns medicii Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Cifrele prezentate de medicii ieșeni sunt cutremurătoare. În 2020, au fost evaluați clinic și terapeutic 1551 de pacienți, în 2021 – 1691 de pacienți, iar în primele 7 luni din 2022 1424. „ La Camera de Gardă a Institutului, în medie, intervalul de urgențe medicale, cu cel puțin unul dintre diagnosticele legate de alcool, este de 50 – 60%. Consecințele acestor statistici sunt îngrijorătoare, atât pentru pacienții care se adresează specialiștilor, cât și pentru aparținătorii acestora” susține dr. Oana Grecu, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

Ceea de au constatat medicii din Iași este faptul că cele mai multe cazuri de consum de alcool se petrec în cadrul familiilor. Familia este un factor esențial pentru dezvoltarea socială și emoțională a copiilor, iar un copil crescut într-un mediu în care alcoolul este tot mai prezent se poate dezvolta inadecvat.

Deși părinții își pot dori copilul și îl concep cu toată dragostea, atunci când consumul excesiv de alcool face parte din relația de cuplu și din familia ce urmează a se construi, se naște un stil de parenting distructiv” a mai spus medicul Oana Grecu, pentru presa locală din Iași.

Persoanele care au probleme cu alcoolul dezvoltă tulburări psihice precum anxietate, agresivitate fizică și verbală sau comportamente antisociale.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea