„Variola maimuței” este boala care a dat peste cap lumea medicală din mai multe țări europene și chiar Statele Unite ale Americii. Pentru această afecțiune nu există tratament sau vaccin, explică medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Zilele trecute, Marea Britanie, Spania și Portugalia au anunțat că au identificați aproximativ 30 de cazuri de „variola maimuței”, boală extrem de rară pentru țările din Europa. Joi, Departamentul de Sănătate din Massachusetts a precizat faptul că în Statele Unite ale Americii a fost depistat primul caz de boală. Afecțiunea a fost depistată în cazul unui bărbat recent întors din Canada.
În România nu au fost depistate cazuri de „variola maimuței”, însă medicii specialiști explică principalele simptome pe care afecțiunea le provoacă. „Este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupție, aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului, uneori chiar și a sifilisului, febra, durerea de cap, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, un semn foarte important, frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau salivă, de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite ușor” a explicat, într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Medicul a adăugat faptul că boala nu poate fi tratată și împotriva ei nu există un vaccin, însă poate fi prevenită. Se vindecă în schimb, după câteva săptămâni. „Nu există vaccin sau tratament specific acestei boli. Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane metodă care și-a arătat eficacitatea, chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite. Provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan în câteva săptămâni” a mai explicat medicul Florin Roșu.
Numele „variola maimuței” este impropriu folosit dar agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă la mamiferele mici din Africa, cum ar fi șobolanul, despre care se crede că sunt rezervoare de boală. Cu toate acestea maimuțele pot fi infectate.