Dacă 2021 a fost anul în care oamenii aflați în slujba sistemului românesc de sănătate și-au atins și forțat limitele, 2022 trebuie privit ca un an în care lucrurile să nu mai fie forțate către aceste limite. Evoluțiile depind și de accentul care se va pune pe educația pentru sănătate. Este linia mesajului pe care îl transmite, la început de an, conducerea Colegiului Medicilor din România. Prin vocea președintelui acestui organism, prof.dr. Daniel Coriu, mesajul vine după o analiză a ultimului val al pandemiei în România, cu urmările sale tragice:
“Anul 2021 a fost un an de rezistență, de luptă a noastră a cadrelor medicale cu propriile noastre limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sănătate.
A trebuit să luptăm cu valurile pandemiei, dar și să depășim tragedii de neimaginat, care s-au produs mai ales în spitalele care tratează pacienți Covid.
Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS CoV2, a înmărmurit societatea noastră. Consider însă că unele din aceste tragedii puteau fi evitate.” afirmă președintele CMR.
Cu speranța că 2022 va fi un an ”cu mai puţine probleme de sănătate şi cu mai multe realizări în sănătatea românească”, conducerea Colegiului medicilor vorbește despre obiectivele pe care ar trebui să le urmeze politicile din sănătatea românească:
”Prin programe de prevenţie putem ajuta sistemul medical românesc să nu fie împins la limite, limite atinse atât de infrastructură, dar limite atinse şi în ceea ce privește personalul medical. Se pot achiziționa echipamente, dar oameni, că despre oameni este vorba, medici şi asistenţi pregătiţi şi cu experienţă, nu poti găsi și forma peste noapte…Vom continua și acțiunile de educație pentru sănătate, deoarece toți vedem cât de important este nivelul de educație în sănătate la nivelul întregii societăți.” se mai arată în mesajul de început de an al președintelui CMR.