Premierul şi ministrul Sănătăţii, la inaugurarea IRO Iaşi

Premierul Victor Ponta şi ministrul Sănătăţii, Raed Arafat au participat, vineri, la inaugurarea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, acesta fiind cea de-a treia unitate medicală de acest gen din ţară.

Cu acest prilej, ministrul Raed Arafat a anunţat că inaugurarea a cât mai multe astfel de unităţi medicale va reprezenta o normalitate a sistemului sanitar românesc, menţionând în acest sens că ‘România, pe probleme de oncologie, încă mai are paşi de făcut’.

‘Este al treilea institut din ţară, după Cluj şi Bucureşti, şi sperăm să avem în cel mai scurt timp şi o a patra unitate la Timişoara. La Institutul de Oncologie din Iaşi sunt echipamentele cele mai avansate în domeniul radioterapiei şi din acest motiv am suplimentat numărul de rezidenţi pe această specialitate’, a spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Pentru primul ministru Victor Ponta, inaugurarea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi înseamnă ”mai puţină aglomeraţie” la Institutul de Oncologie din Bucureşti dar şi posibilitatea ca bolnavii de cancer din zona Moldovei să se trateze într-un timp cât mai scurt.

‘Este o veste bună pentru Institutul de Oncologie din Bucureşti care nu va mai fi aşa de aglomerat şi în imposibilitatea de a trata toţi bolnavii. Mă înscriu şi eu printre cei care ţin să mulţumească celor care au contribuit la realizarea acestei unităţi. În primul rând ministrului Cepoi, care în vară a reuşit o performanţă extraordinară de a-l convinge pe ministru de Finanţe să deblocheze posturile pentru ca Institutul să aibă si personal, dar şi domnului Astărăstoae, care s-a implicat foarte mult în materializarea acestui proiect’, a declarat Victor Ponta.

Inaugurarea a fost făcută vineri deşi unitatea medicală a început să funcţioneze de la sfârşitul lunii februarie. Având în prezent o capacitate de 300 de paturi şi un deficit de aproximativ 60% din personal, spitalul nu are funcţională Clinica de Radioterapie, motiv pentru care bolnavii de cancer vor fi plimbaţi cu microbuzul până la Spitalul Sfântul Spiridon, unde se află acceleratorul de particule. Conducerea IRO este însă optimistă şi a dat asigurări că până la sfârşitul anului această situaţie va fi remediată.

Lucrările la această unitate spitalicească au început în 1996, destinaţia iniţială fiind cea de spital de urgenţe. În timpul guvernării democrat-liberale, destinaţia a fost schimbată în Institut de Oncologie, mai apoi Institut Regional de Oncologie întrucât nu exista niciun astfel de centru la nivelul Moldovei.

La eveniment au fost prezenţi şi consilierul de stat al primului ministru, Vasile Cepoi, rectorul UMF Gr.T.Popa, Vasile Astărăstoae, primarul Gheorghe Nichita, prefectul Romeo Olteanu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea