De ce refuză românii vaccinarea? Studiul care lămurește misterul

Un studiu realizat de Reveal Marketing Research pe un eșantion de peste 1000 de persoane, reprezentativ la nivel național, arată că în ultima vreme a crescut intenția de vaccinare în rândul populației, de la 36% în ianuarie 2021 la 40% în prezent.

Studiul arată și motivele pentru care unii oameni refuză vaccinarea, dar și ceea ce îi determină să facă vaccinul pe cei care îl fac.

“Românii cred că: “Este mai bine să te imunizezi” (15%). De altfel, incertitudinea la nivel național planează asupra eficienței (46%), siguranței (58%) și reacțiilor adverse (53%) asociate vaccinului: „Mi-e teamă de reacțiile adverse”/„Nu cred în eficiența lui”/„Nu cred că este testat suficient”.

De asemenea, afirmații de genul “Prefer metodele de protecție – masca, evitarea spațiilor aglomerate” și respectiv „Am avut deja coronavirus” au fost agreate de peste 10% din populație (în special de către persoanele cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, precum și de către cei cu venit mare – 40%). Pe de altă parte, 2 din 10 români rezonează cu aceste afirmații – în special cei proveniți din mediul rural.

Românii care au ales să se vaccineze declară că au făcut acest lucru pentru că nu vor să se îmbolnăvească (64%).

Observăm că dintre toate segmentele, respondenții cu vârsta peste 55 de ani s-au vaccinat (70%), motivul invocat pentru aceasta fiind vârsta. Din punct de vedere al educației, cei care s-au vaccinat pentru a evita îmbolnăvirea sunt în proporție de 66% din mediul rural.

Al doilea motiv pentru care românii au ales să se vaccineze este dorința de a-i proteja pe ceilalți – 60% dintre respondenți au menționat această opțiune. Dintre aceștia, respondenții cu vârsta cuprinsă între 35 – 44 de ani se arată cei mai atenți față de cei din jurul lor – 70%.

Dorința de a-și relua activitățile normale – socializarea în condiții normale, călătoriile și mersul în vacanțe – constituie alt motiv important care i-a determinat pe români să se vaccineze. 53% dintre români au menționat acest motiv.

Alte motive selectate de respondenți în ceea ce privește motivația de a se vaccina sunt: dorința de a se simți relaxați și liniștiți – menționată de 5 din 10 români (50%); posibilitatea de a-și vizita părinții fără teamă – o treime dintre români (32%) și călătoriile în străinătate – 28%”, arată studiul.

Acesta mai relevă că 68% dintre persoanele care nu intenționează să se vaccineze provin din rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani. De asemenea, intenția de vaccinare e mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor – 43% pentru bărbați față de 40% pentru femei.

Studiul a inclus 1012 interviuri online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, și s-a derulat în perioada 6 – 10 octombrie.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea