Un medicament produs de compania farmaceutică britanică AstraZeneca s-a dovedit, potrivit studiilor, că este eficient dacă e administrat preventiv, ajutând la prevenirea contractării virusului, dar și că duce la evitarea formelor severe de COVID-19 dacă este administrat în faza de început a bolii.
Potrivit Reuters, medicamentul este o combinaţie a doi anticorpi, iar studiile au arătat că a redus riscul de boală severă sau deces cu 50% la pacienţii nespitalizaţi.
Reducerea riscului a fost chiar și mai mare în cazul pacienților care au luat tratamentul în primele 5 zile de la apariția simptomelor. Medicamentul este eficient în cazurile ușoare de boală, dacă e administrat în faza de început.
Studiul clinic s-a derulat în 13 ţări şi a implicat peste 900 de voluntari adulţi, dintre care 90% cu afecţiuni care îi fac vulnerabili la COVID-19, cum ar fi cancerul şi diabetul. Rezultatele complete ale studiului urmează să fie publicate într-un jurnal medical.
”Dacă şi când va fi aprobat, va fi utilizat şi ca tratament. Dar ceea ce va fi diferit cu acest anticorp este că va fi profilactic”, a declarat Mene Pangalos, directorul AstraZeneca.
Terapii similare pe bază de anticorpi sunt dezvoltate și de alte companii farmaceutice, ca Regeneron, Eli Lilly şi GlaxoSmithKline, acestea dovedindu-și deja eficiența din practică.