Secția de ortopedie pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti a fost renovată. Secția beneficiază acum de paturi de ultimă generație și de trei săli de operație dotate cu mese manevrabile prin telecomandă și lămpi ultramoderne, cu monitorizare video.
„Sunt 34 de paturi, 28 funcționale, pentru că urmează să finalizăm și clădirea cea nouă și atunci vom avea o secție funcțională cu 34 de paturi. Trei săli de operație dotate la nivelul cel mai înalt. Mai urmează încă aparate – care sunt în curs de achiziție – să completeze dotarea acestei secții. Și mă refer aici la un sistem de artroscopie performant, la un sistem de monitorizare”, a spus ministrul sănătății, Sorina Pintea, cu prilejul redeschiderii secției.
Ministerul Sănătății a acordat 10 mil. lei unităţii medicale pentru renovarea secţiei. Încă 4,5 mil. lei urmează să mai fi investiți în aparatură, în perioada următoare.
„Pe această secţie mai urmează să vină un sistem de artroscopie performantă (metodă minim invazivă de tratament chirurgical a afecţiunilor articulare – n.red.), o staţie de monitorizare. Vom suplimenta finanţarea acestui spital cu aproximativ 1 mil. euro pentru aparatură. Aici oamenii ştiu ce au de făcut, există legislaţie, proceduri care se aplică până acum”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
În total, în Spitalul Grigore Alexandrescu ajung 1,2 milioane de pacienţi anual, iar 60% dintre aceştia sunt din afara Bucureştiului.
„Secţia de ortopedie pediatrică se redeschide astăzi. Are 28 de paturi funcţionale, sălile de chirurgie sunt pregătite, performante. Sunt trei săli de operaţie”, a spus Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu.
În secţia de ortopedie pediatrică sunt lunar 10.000 de consultaţii şi circa 250-300 de operaţii, în contextul în care nu în toate spitalele judeţene există secţii de ortopedie pediatrică dedicate. În secţia renovată din spitalul din Capitală vor ajunge luna viitoare aparatura pentru chirurgie – laparoscoape, turnuri laser.
„Spitalul este într-o zonă relativ centrală, în caz de calamitate nu se mai pune problema că este spital de copii sau de adulţi, este spital de urgenţă. Tot ce s-a achiziţionat în ultima perioadă poate fi convertit pentru adulţi, mese de operaţie, aparate medicale. În ultimele achiziţii pe care le-am făcut cu finanţare de la minister în spitale deurgenţă am ţinut cont de aceste aspecte”, a mai spus Sorina Pintea.
Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală este în subordinea Ministerului Sănătăţii, are peste 1.000 de angajaţi, dintre care peste 130 sunt medici.