Portugalia este una dintre țările cu o rată mare de vaccinare, ceea ce a permis eliminarea, de la 1 octombrie, a multor restricții. 83 % din populație a primit schema completă de vaccin, obținându-se o bună imunitate de turmă pentru întreaga populație. Coordonatorul campaniei din Portugalia este tot un militar de carieră, ca și în România. Henrique Gouveia e Melo, un fost comandant de submarin, este văzut ca un erou în țara sa, dar succesul campaniei de vaccinare se datorează colaborării dintre medici, armată și autorități. La o populație de circa 10 milioane de locuitori, s-au amenajat peste 300 de centre de vaccinare, unele chiar pe stadioane. Nimeni nu spune că această țară nu a întâmpinat probleme și că nu au fost sincope. De pildă, la început dozele de vaccin erau insuficiente, iar suspiciunile că unii au beneficiat de vaccinare peste rând, au condus la demiterea primului coordonator al campaniei de vaccinare, în locul căruia a venit Henrique Gouveia e Melo. Unele analize susțin că parte din reușită trebuie atribuită faptului că political nu s-a implicat în vaccinarea din Portugalia.
În Uniunea Europeană, deși țările au beneficiat de un mecanism de întrajutorare pentru asigurarea dozelor, vaccinarea nu este unitară. Țări precum Portugalia, Danemarca sau Irlanda se apropie de 90 % rată de imunizare, iar, la polul opus, România și Bulgaria au procente foarte slabe. În România, schema completă a fost administrată la 33% din populație, iar în Bulgaria, procentul este și mai slab, 22% dintre adulți.
Unele analize, cum ar fi cea realizată de CNN, conduc tot către ideea că implicarea politicului și lipsa încrederii în autorități, au dăunat grav campaniilor de vaccinare din cele două țări. Politologul bulgar, Ivan Krastev, care este și membru fondator al consiliului director al Consiliului European pentru Relaţii Externe, citat de CNN, a explicat că în Bulgaria, fenomenul de respingere tot mai pronunțat în privința vaccinării este alimentat de instabilitatea politică de la Sofia, teoriile conspiraţiei răspândite în online și pe rețelele sociale şi lipsa de încredere a cetățenilor în autorităţi.
„Există un nivel ridicat de neîncredere, iar acest lucru este valabil atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România”, a spus Krastev. Asupra campaniei de vaccinare au impactat și modul de desfășurare a campaniilor de informare. În plus, trebuie observat și faptul că în comunitățile de romi din cele două țări reticența la vaccinare este accentuate.
Modul neunitar de vaccinare este evidențiat și într-o comparație între statele din fostul bloc comunist și țările din blocul occidental. Dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar, cele 15 state cu cele mai bune performanţe în ceea ce priveşte ratele de vaccinare anti-COVID fac parte din ceea ce a fost cândva blocul occidental, în timp ce ultimele 10 state în clasamentul european al administrării vaccinului în rândul populației sunt toate foste ţări care au făcut parte din blocul comunist.
În lume, au fost administrate șase miliarde de doze de vaccin împotriva COVID . 43,7 % din populația lumii a primti cel puțin o doză.