Cine va avea prioritate la vaccinarea cu a treia doză a vaccinului anti-COVID

Autoritățile sanitare din țara noastră se pregătesc pentru administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID, în cazul anumitor categorii de persoane. Acțiunea ar putea începe în luna octombrie, dar depinde de decizia ce va fi luată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

În așteptarea unui verdict de la EMA, s-a stabilit deja care vor fi primele persoane ce vor primi a treia doză, după cum a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

“Pe de o parte vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiții de imunodepresie, fie primară, fie dobândită, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicație de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze, care se recomandă la acest moment.

Această autorizație a fost deja acordată de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente. Agenția Europeană a Medicamentului evaluează această indicație, atât pentru vaccinul BioNTech/ Pfizer, cât și pentru cel Moderna. De la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc, de imunodepresie, vor primi 3 doze de vaccin, în loc de două doze la schema inițială”, a spus șeful CNCAV.

Acesta a precizat că și alte categorii de persoane vulnerabile ar urma să primească a treia doză de vaccin, cu condiția să existe o perioadă de cel puțin 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze.

“De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puțin 6 luni de la schema inițială de vaccinare și care de asemenea se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, vârstnice, persoanele care se află în evidență cu afecțiuni cronice. Ulterior se vor putea vaccina și celelalte categorii de persoane care au primit schema inițială de vaccinare. Sunt discuții și evaluări ale datelor științifice, atât la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. După ce vom avea aceste recomandări, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordări.

Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea