Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC): “Personalul medical trebuie să fie vaccinat în proporție de 100%”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice își arată îngrijorarea, într-un comunicat de presă, în legătură cu nivelul acoperirii vaccinării în rândul angajaților din sistemul sanitar și solicită Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru ca lucrătorii din sănătate care vin în contact cu pacienții să fie vaccinați în totalitate.

Apelul vine în contextual unei inițiative a European Patient Forum, al cărui membru este COPAC, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienților prin asigurarea vaccinării personalului medical.

Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare”,  se arată în comunicat.

Asociația pacienților mai spune că “pandemia COVID-19 a sporit vulnerabilitatea acestor pacienți. Mulți au avut întârzieri în diagnosticare sau probleme în continuitatea tratamentului,. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului.

Pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, pacienții cronici continua să fie îngrijorați în legătură cu siguranța lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă și nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament și monitorizare. De multe ori pacienții așteaptă în căldură sau în frig în fața spitalului ore în șir. De fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătați același respect  pacienților și să nu îi puneți în pericol”.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea