Colegiul Medicilor din România face apel la toți factorii implicați pentru a depune eforturi în vederea creșterii testării și diagnosticării cazurilor de hepatită, precum și pentru asigurarea de tratamente noi pacienților.
Apelul vine în contextul în care azi e Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. Colegiul medicilor spune că în 2020 s-a înregistrat un număr extrem de mic de cazuri de hepatită, mai ales în comparație cu anul precedent, iar asta doar pe fondul testării reduse.
“La fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită1! Este o cifră alarmantă și, într-o perioadă în care parcă toată atenția se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România dorește să atragă atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: Hepatitele trebuie controlate și diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide!
Potrivit celui mai recent raport publicat de Institutul Național de Sănătate Publică, în anul 2020 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C un număr de 48 de cazuri, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent (234)2. Din păcate, însă, evidențele sugerează că nu este vorba de o îmbunătățire a situației, ci, din contră, o deteriorare, pentru că numărul de cazuri a fost mic doar din cauza testării reduse”, arată Colegiul Medicilor într-un comunicat.
Tocmai din acest motiv, reprezentanții acestui for cer accelerarea testării.
”Hepatitele, în special B și C, reprezintă o amenințare gravă și puternică la adresa sănătății publice. Este îngrijorător faptul că, din informațiile disponibile nu numai în România, ci la nivel european și chiar global, majoritatea covârșitoare dintre cei care trăiesc cu boala rămân nediagnosticați. Fără diagnostic, nu există tratament, iar fără tratament, speranța de viață scade considerabil. Astfel, prevenția, diagnosticarea și tratarea hepatitelor trebuie să fie o prioritate în țara noastră. Numai astfel putem rupe cercul vicios care a fost și mai mult strâns de pandemia de COVID-19”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicat.