Cunoscutul specialist epidemiolog Octavian Jurma atrage atenția, într-o postare pe Facebook, că în maximum 3 săptămâni România va fi lovită de al patrulea val pandemic. Valul 4 nu mai e doar o ipoteză, ci e o certitudine, iar acesta va veni mai repede decât estimau specialiștii, pe fondul evoluției din celelalte țări.
“Tulpina Delta este oficial dominantă în Europa, mult mai repede decât ne așteptam. De săptămâna asta începe numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi. Cred că e momentul potrivit să schimbăm și nomenclatura valurilor adăugând tulpină dominantă acolo unde se cunoaște (ex: valul Delta-4), mai ales că sunt țări în care unele valuri lipsesc sau au fost cumulate în unul singur”, a scris cercetătorul pe Facebook.
Medicul a dat și exemple privind evoluția valului 4, în funcție de situația existentă în unele țări, lovite deja de acesta. A comparat Marea Britanie, care are o rată de vaccinare bună și despre care spune că e țara cu cel mai bun sistem de monitorizare COVID-19 din lume, și Indonezia, actualul epicentru al pandemiei. Ambele țări au ajuns la vârful valului 4 și au un număr apropiat de cazuri de COVID-19 zilnic. Cu o medie de 45.000 de cazuri pe zi și o populație vaccinată în proporție de 65%, Marea Britanie are o medie a deceselor de 60 pe zi. Indonezia are circa 49.000 de cazuri noi de infectare pe zi, o populație vaccinată în proporție de 15% și un num,ăr de 1300 de decese pe zi, de peste 20 de ori mai mare decât Marea Britanie.
„Vaccinarea este fără îndoială responsabilă de această diferență pentru că, spre deosebire de valul 3, care a fost produs de tulpina Alpha în Anglia și de tulpina Beta în Indonezia, tulpina Delta este acum dominantă în ambele țări. Vaccinarea nu poate împiedica valul Delta, însă îl poate reduce mult atât ca număr, cât și ca gravitate”, spune Octavian Jurma.
Tocmai de aceea, mai spune specialistul, în România, care are o rată scăzută de vaccinare, valul 4 ar putea lovi dur.
„Valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România, dar la noi va fi vizibil doar în spitale, pentru că testarea preventivă a fost abandonată. Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val. Valul 4-Delta este acum o certitudine pentru România și va debuta odată cu dobândirea dominantei variantei Delta, în următoarele 1-3 săptămâni și ne va surprinde nevaccinați. Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două țări că în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5.000 de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20.000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit cu un vârf între 4 și 6.000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese. Este prea târziu să ne mai pregătim la nivel național pentru cel mai rău scenariu, însă tu o poți face vaccinându-te. Mai avem doar 2-3 săptămâni să ne vaccinăm pentru a evita că familia noastră să devină victima a noului val de infectări”, a mai spus specialistul român.