Propunere: medicii pneumologi ar trebui să poată recomanda investigații PET-CT în suspiciunile de cancer pulmonar

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, dr. Cristian Oancea, propune schimbarea protocoalelor medicale în așa fel încât medicii pneumologi să aibă dreptul de a da indicaţii de investigaţie PET-CT în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar. Indicația poate fi data în prezent doar de medicii oncologi.

În prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi. Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală etc), este justificat să poată da şi indicaţia de PET-CT. În acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere a terapiei. Timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia ocupând în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, acest fapt fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului. Cancerul pulmonar este ‘cel mai dramatic’ dintre toate neoplaziile, deoarece nu are simptome specifice, iar pacienţii se prezintă la medicul specialist extrem de târziu“, a scris pe Facebook dr. Cristian Oancea, specialist pneumolog.

Specialistul spune că în acest fel diagnosticarea ar putea veni mai repede, iar tratamentul ar putea începe la timp, ceea ce e vital, în condițiile în care trei sferturi din cazurile de cancer pulmonar sunt descoperite în stadii avansate.

Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informatii esenţiale despre existenta şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit”, a mai spus dr. Cristian Oancea.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea