Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă căpușele, mai ales că numărul persoanelor mușcate de aceste insecte care ajung la unitatea spitalicească este în creștere.
Cunoscutul medic infecționist Virgil Musta a vorbit despre modul în care trebuie acționat în momentul în care constatăm atacul insectelor, mai ales că prin mușcătura de căpușă poate fi transmisă bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme.
“Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutăm o eventuală excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toata suprafața corpului, chiar și prin păr. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată și îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpușă. Prin această manevră căpușa slăbește prinderea de piele și, astfel, reușim să o scoatem ușor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, a spus dr. Virgil Musta, șef Secție Boli Infecțioase II la Spitalul de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara, citat într-un comunicat al unității medicale.
În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.
Boala Lyme, ce poate fi dezvoltată în urma mușcăturii căpușei infectate cu Borrelia, debutează într-un interval cuprins între 3-30 zile de la contact. Se formează o zonă roșie la locul înțepăturii, care are mijlocul mai pal (eritem caracteristic). Urmează dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseala accentuată. În evoluție, poate apărea o erupție pe piele și în alte zone ale corpului. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.
În forma avansată, în stadiul 3, evoluția este cronică, apărând leziuni articulare severe, cu deteriorarea articulației, simptome neuro-psihice ca parestezii, amorțeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul feței, tulburări marcate de concentrare și memorie, oboseală cronică extremă, și, mai rar, probleme cardiovasculare, simptome ce afectează calitatea vieții. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.
“De câte ori mergem la iarba verde este recomandabil să ne așezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul sau daca apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, a mai spus dr. Virgil Musta.