Glanda tiroidă joacă un rol esențial în organism. Cu toate acestea, ritmul de viață tot mai stresant sau alimentația nesănătoasă pot duce le dereglări ale tiroidei. Există numeroase simptome care ne-ar putea face să cerem ajutorul medicilor și să tratăm problemele cauzate de tiroidă.
Pricipalul element care ne-ar putea pune pe gânduri este binecunoscuta senzație de „nod în gât”. Specialiștii susțin faptul că acest simptom este generat de aspectele neurovegetative pe care dereglările tiroidiene le pot provoca. „Simptomele tiroidiene sunt cameleonice, pot îmbrăca diverse aspecte, pot mima afecțiuni gastrointestinale, pot mima afecțiuni ginecologice, dermatologice, neurologice. Atunci trebuie o viziune de ansamblu asupra cazului sau un coleg de altă specialitate să se gândească să trimită pacientul cu o posibilă problemă tiroidiană la endocrinolog. Durează chiar și un an până când bolile de acest tip sunt descoperite.În ultimul an și jumătate a crescut prezentarea la medic pentru simptome neurovegetative, precum anxietatea, iar cel mai important este nodul în gât. Este generat de frică, pacienții venind și precizând că au ceva în gât, ceva la tiroidă. Investigațiile scot la iveală faptul că într-adevăr, în unele cazuri, asta este sursa problemei”. a precizat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în direct la Medika TV.
Mai mult decât atât, creșterea sau scăderea în greutate pot fi semne clare ale problemelor tiroidiene, mai explică specialiștii. „Simptomele sunt evidente la nivelul greutății, nu neapărat a scăderii în greutate. Este vorba despre rezultatele nesemnificative în urma unei diete sau a unui efort fizic susținut. Edemele, umflarea pleoapelor sau a degetelor. Lipsa obținerii unui copil în cazul femeilor tinerilor. În cazul domnilor disfuncții erectile sau lipsa concentrării. Starea de frig exagerată este un semn.” a mai spus dr. Antonela Burlacu, pentru Medika TV.