Filmul ceremoniei de decernare în 1974 a Premiului Nobel prof. dr. George Emil Palade va fi prezentat miercuri pentru prima dată în România, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Palade.
Academician prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF ‘Carol Davila’, a declarat marţi că prezentarea filmului este posibilă cu sprijinul Fundaţiei Nobel şi al televiziunii suedeze.
‘Cu insistenţe, am reuşit să obţinem aprobarea pentru difuzarea filmului, dar numai o singură dată. Acesta va fi prezentat miercuri, cu prilejul simpozionului dedicat Centenarului George Emil Palade, în amfiteatrul mare al universităţii’, a spus prof. dr. Ioanel Sinescu.
Acesta a subliniat că prof. dr. George Emil Palade a fost studentul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, a fost preşedinte de onoare al universităţii şi o mare personalitate.
‘Un fost discipol al său şi apoi laureat al Premiului Nobel, prof. dr. Gunter Blobel, a spus despre George Emil Palade că reprezintă pentru ştiinţele medicale ceea ce a reprezentat Einstein pentru fizică’, a arătat Sinescu.
Rectorul UMF ‘Carol Davila’ a arătat că la primul etaj al Universităţii va fi amenajat un muzeu George Emil Palade, unde vor fi expuse obiecte donate universităţii de savantul român lucrări, diplome, medalii, distincţii, inclusiv însemnele Premiului Nobel.
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, conducătorul cercetării ştiinţifice din cadrul universităţii, a prezentat câteva aspecte legate de opera laureatului Nobel.
Prof. dr. George Emil Palade a primit în anul 1974 Premiul Nobel pentru descoperirile în domeniul structurilor şi funcţiilor celulei, care ulterior au contribuit la studiul genetic şi noile terapii, a subliniat Vinereanu, accentuând că Palade este cel care a creat biologia celulară.