Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Bădescu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că pentru obţinerea unei imagini reale şi obiective asupra situaţiei preluate de la vechea conducere a solicitat o verificare independentă, atât de către Corpul de Control al primul-ministru, cât şi de Curtea de Conturi.
El a precizat că au fost înaintate cinci sesizări la DNA dintre care una cu privire la activitate CNAS Iaşi şi în ceea ce priveşte raportarea unor servicii neefectuate de către furnizori şi neverificarea acestora la nivelul instituţiei. Alte două sesizări privesc activităţile Casei de Sănătate Bucureşti referitoare la decontarea unor servicii neefectuate de furnizori şi nerespectarea procedurilor de achiziţie publică, prin închirierea sediului în perioada 2010-2012.
O altă sesizare privind Casa de Asigurări Bucureşti vizează modul de exercitare a atribuţiilor de către persoanele responsabile cu organizarea şi desfăşurarea activităţii financiar-contabile a CASMB. De asemenea, o sesizare către DNA se referă la activităţile cu privire pentru implementarea cardului electronic al asiguratului, a mai spus Bădescu.
Potrivit preşedintelui CNAS, una din sesizările făcute la DNA se referă la activităţile de implementarea cardului electronic al asiguratului. Astfel, potrivit dr.Doru Bădescu, cardul propriu-zis din care CIP-ul cu valoare de achiziţie prin licitaţie publică de 25.400.000 de euro fără TVA în anul 2010 şi respectiv contractul pentru suport de plastic în valoare de 5.296 845,47 euro şi contractul pentru soluţia informatică de interconectare cu acesta cu SIUI în valoare 87.636.000,03 lei, au fost apreciate ca fiind valori foarte mari. Totodată, a mai spus şeful CNAS, sunt neclarităţi privind structura şi costurile privind realizarea sistemului cardului naţional de sănătate.
Dr Bădescu a subliniat că prin controalele efectuate s-a urmărit depistarea şi eliminarea eventualelor nereguli şi disfuncţii care ar putea conduce la costuri suplimentare, aşa cum s-a întâmplat în proiectele precedente.
DNA a mai fost sesizată în octombrie 2012 privind modul de realizare a investiţiei SIUI unul dintre aspecte fiind contractul încheiat la doi ani după expirarea perioadei de valabilitate a ofertei financiare, fără renegocierea valorii sale, în sensul actualizării preţurilor şi tarifelor de pe piaţă, valoarea iniţială fiind 119.540.000 euro fără TVA. De asemenea, în ceea ce priveşte derularea investiţiei, contractul iniţial a fost modificat prin 18 acte adiţionale în perioada 2002-2011.
Aşa cum s-a constatat şi prin raportul Curţii de Conturi s-au achiziţionat servicii de instruire pentru implementarea SIUI la un cost unitar de 804 euro/zi pe om.
Prin aceste achiziţii la sistemul SIUI a înregistrat o creştere cu 60% faţă de suma iniţială.
Pornind de la neregulile constatate, preşedintele CNAS a spus că au fost iniţiate o serie de mecanisme de monitorizare şi control în scopul depistării rapide a oricărei posibilităţi de fraude.
În acest sens, pentru verificarea operativă a realităţii serviciilor raportate spre decontare a furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, a fost emis un ordin pentru reglementarea depistării eventualelor raportări de servicii neefectuate înainte de efectuarea plăţilor, fiind vizaţi toţi furnizorii.