România se află pe primele locuri la nivel european în privința incidenței tuberculozei. Cu toate acestea, în 2020, din cauza pandemia de COVID-19 a făcut ca cifra bolnavilor să scadă. Medicii specialiști susțin că această scădere este însă una artificială.
Scăderea numărului cazurilor de tuberculoză în România este dată de faptul că bolnavii nu s-au mai putut prezenta la medic, de teamă să nu se infecteze cu SARS-CoV-2. În realitate, rata de incidență este la fel de crescută, poate chiar mai mare avertizează specialiștii.
„În 2020, nenorocirea produsă de pandemia de COVID-19 s-a răsfrânt și asupra bolnavilor de tuberculoză. Dacă ne-am lua după cifrele înregistrate am zice o ce bine este, dar nu este adevărată. Scăderea este artificială și este cauzată de scăderea adresabilității reduse pe care populația a avut-o. Oamenilor le-a fost teamă, erau deranjați de faptul că trebuie să stea la coadă, frica să nu ia altceva. Cam 40% dintre tuberculoze în faza de debut sunt asimptomatice. Pur și simplu le descoperim ocazional. Că facem o radiografie pentru o eventuală angajare, pentru o intervenție chirurgicală.” a precizat dr. Gilda Popescu, președinte al secțiunii TB a Societății Române de Pneumologie, pentru Medika TV.
Boala se tratează, iar România folosește cele mai noi tehnologii prin care poate depista tuberculoza. „Din 2012 am început să folosim depistarea tuberculozei. Folosim aceeași metodă prin care depistă și virusul SARS-CoV-2, acel RT-PCR. Cu acest test reușim să identificăm chiar și urmele de bacili tuberculoși din organism. Ne stabilește dacă germenul descoperit este sensibil la medicația antituberculoasă pe care o utilizăm. În momentul de față avem o gamă relativ extinsă, în jur de 17 medicamente pe care le folosim în tratarea bolii, iar 5 dintre acestea sunt esențiale. Pentru tuberculoza care răspunde la aceste medicamente, rata de succes terapeutic se apropie de 85%. Este un procent foarte bun!”, a mai spus dr.Gilda Popescu la Medika TV.