Rata bazală de reproducere a cazurilor de COVID-19 e în creștere. Care este îngrijorarea specialiștilor români

Situația epidemiologică din România este bună, după cum reiese și din bilanțul zilnic al noilor cazuri de COVID-19. Cu toate acestea, specialiștii au constatat o creștere îngrijorătoare a ratei bazale de reproducere a cazurilor.

În momentul de faţă factorul R 0, rata bazală de reproducere a cazurilor, este de circa 0,94, în condiţiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr creşte peste 1 înseamnă că vom avea creşterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creştere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1, pentru că în această perioadă interacţiunea dintre persoane creşte. Sunt măsuri de relaxare care au fost implementate şi evident pe acest fond, în condiţiile în care avem, iată, în România mai multe cazuri identificate cu tulpina Delta, în condiţiile în care există o interacţiune fizică între persoane şi în condiţiile în care sunt localităţi cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul de a înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important“, a spus într-o conferință de presă col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Vestea bună este că, în acest moment, transmiterea virusului este izolată, nu comunitară. Vestea rea e că situația se poate schimba oricând.

În România, la acest moment, cu o rată de incidenţă cumulată a cazurilor de sub 0,07 la mie, nu putem vorbi de transmitere comunitară accelerată în niciun caz, ci vorbim mai degrabă de transmitere izolată a infecţiei cu SARS-CoV-2, însă această situaţie se poate schimba. Este sezonul cald, este sezonul şi perioada în care, în mod natural, există o scădere a numărului de cazuri şi o reducere a circulaţiei virusului şi a transmiterii, însă – cel puţin acestea sunt datele pe care le estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Control al Bolilor – în perioada lunilor următoare, în mod deosebit în august şi, evident, septembrie, numărul cazurilor de COVID-19 generate de tulpina Delta va fi mai mare. Dacă am face un profil de risc al persoanelor, cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au persoanele nevaccinate, ulterior persoanele care au făcut o singură doză de vaccin şi cel mai mic risc de îmbolnăvire îl au persoanele care sunt vaccinate cu schema completă“, a precizat șeful CNCAV.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea