MedLife lansează un studiu care își propune identificarea prezenței celulelor T și urmărirea activității acestora la persoanele care au avut COVID-19 sau care s-au vaccinat împotriva acestei boli. Compania caută voluntari care să ia parte la studiu, pentru asta având nevoie de 700 de persoane din București, Brașov, Cluj și Timișoara.
“În acest moment nu avem date clare cu privire la răspunsul imun pe termen lung împotriva COVID-19. Nu știm dacă protecția față de SARS-CoV-2 este dată doar de acei anticorpi care apar în urma infecției și a vaccinării sau avem nevoie și de celulele T, care recunosc proteinele virale și omoară celulele infectate. Există câteva studiile internaționale care ne indică faptul că imunitatea celulară persistă perioade mai lungi de timp, chiar și după ce anticorpii dispar, însă obiectivul nostru este să facem o radiografie a situației din România, să analizăm date provenite de la pacienți din România și să oferim informații relevante pentru țara noastră. Acest studiu randomizat pe T-cells vine în completarea celorlalte demersuri de cercetare desfășurate de MedLife în ultima perioadă, care urmăresc nivelul de imunitate dobândită natural sau în urma vaccinării împotriva COVID-19”, a declarat Mihai Marcu, președintele MedLife Group.
La studiu pot participa doar persoanele de peste 18 ani, care se regăsesc într-una din următoarele situații:
- Persoane care au trecut prin infecție COVID-19 până în luna iulie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
- Persoane infectate cu SARS-CoV-2 în perioada septembrie – decembrie 2020 (test PCR pozitiv) și nu s-au vaccinat încă;
- Persoane care nu au trecut prin boală și nu s-au vaccinat încă;
- Persoane care s-au vaccinat și care au 2 luni, respectiv 4 luni de la rapel.
Persoanele care vor să ia parte la studiu se pot înscrie completând un chestionar disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t.
Participanții la studiu vor beneficia de o serie de analize gratuite.