”Felicităm poporul chinez pentru că a scăpat ţara de malarie. China se alătură ţărilor, tot mai numeroase, care arată că un viitor fără malarie este posibil. Acest succes obţinut cu greu este rodul mai multor decenii de acţiune ţintită şi durabilă”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a anunțat, astfel, oficial, eradicarea malariei în această țară.
Anunțul a venit după ce China a lupta împotriva malariei nu mai puțin de 70 de ani. De la 30 de milioane de cazuri înregistrate în fiecare an în perioada anilor 1940, China a ajuns la 0 cazuri în ultimii 4 ani.
Lupta Chinei cu malaria a început, potrivit AFP, în anii ’50, cu aplicarea de tratamente de prevenire și eliminarea zonelor favorabile reproducerii ţânţarilor, responsabili pentru îmbolnăvire.
Mai mult, China a lansat și un program ştiinţific pentru descoperirea de noi tratamente. Studiile chineze au dus la descoperirea artemisinei, principalul medicament împotriva malariei.
”Capacitatea Chinei de a se aventura în afara potecilor bătătorite i-a adus succesul în lupta împotriva malariei şi a avut, de asemenea, un efect de domino important la nivel mondial”, a spus și Pedro Alonso, directorul Programului mondial împotriva malariei al OMS.
În prezent, oamenii de știință lucrează la un vaccin împotriva malariei. Până acum, candidatul cel mai bun pare să fie un ser produs în laboratoarele Universității Oxford, care în cadrul testelor a arătat cea mai mare eficiență dintre toate vaccinurile candidate, de 77%. Acest vaccin ar putea fi aprobat peste doi ani.