Campania de vaccinare bate pasul pe loc nu doar în rândul populației generale, ci și când vine vorba de angajații din sistemul sanitar. Sunt în continuare mulți angajați din domeniu care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.
Cele mai mari procente de persoane vaccinate sunt înregistrate în rândul personalului care lucrează în spitalele sau secțiile de boli infecțioase, acolo unde de la medici până la infirmiere și alte categorii de personal au văzut cât de periculoasă este boala COVID-19.
Procente relativ ridicate se înregistrează și în rândul medicilor. Totuși, per ansamblu, în sistemul sanitar numărul angajaților care s-au vaccinat este departe de a fi satisfăcător.
Tocmai de aceea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis că se gândește tot mai serios să ia decizia unei testări periodice a personalului nevaccinat, testările urmând să fie făcute pe cheltuială proprie. Aceasta a precizat că vaccinarea nu este obligatorie și nimeni nu va fi constrâns să se vaccineze, dar testările nu vor fi suportate de la buget.
„Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal în gând pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.