Cancerul este una dintre cele mai grave boli, iar orice luptă câștigată reprezintă un adevărat miracol. Pacienții, în special femeile afectate de cancerul mamar, spun că trăiesc o adevărată dramă și își găsesc cu greu resursele pentru a-și relua viața. Tocmai de aceea este important ca fiecare dintre noi să fim empatici cu acești oameni și să le arătăm tuturor că există viață după boală.
Mihaela Sofrone abia împlinise 31 de ani când a fost diagnosticată cu cancer mamar. Inițial a crezut că problema nu poate fi atât de serioasă, însă un examen medical amănunțit i-a confirmat diagnosticul. A simțit cum lumea se termină și pământul îi fuge de sub picioare.
„Povestea mea este foarte asemănătoare cu a multor femei, a început cu un nodul pe care l-am descoperit singură, care după câteva luni s-a constatat că nu mai benign și de aici povestea a luat o altă întorsătură. Se întâmpla în 2006, aveam 31 de ani aproape. Deși, din păcate, incidența bolii apare din ce în ce la fete tinere”, a povestit Mihaela Sofrone, în direct la Medika TV.
Marea problemă pe care o întâmpină femeile bolnave de cancer o reprezintă lipsa empatiei din partea celor din jur, după momentul spitalizării și al încheierii tratamentului.
„Te încurajezi să fii tare, apoi blochezi gândurile negative care spun că dacă nu voi fi bine? Este o luptă permanentă cu gândurile și emoțiile, culmea e că pe terenul acesta de război e ușor de lucrat din afară. Eu cred că multe persoane ar fi bine să apeleze la un psiholog. Terapia în această perioadă are un mare efect. După terminarea tratamentului este nevoie de terapie o lungă perioadă de timp. Pentru că după perioada asta te prăbușești. După ce am terminat prima serie de chimioterapie, am făcut depresie. 90% dintre femeile care trec printr-o mastectomie au probleme cu ele însele. E vorba despre cum te percepi tu. Eu m-am chinuit să fac asta 12 ani și n-am reușit. Alte femei au probleme cu partenerii. Se pare că rata divorțurilor este mare”, a mai spus Mihaela Sofrone.
Unele dintre paciente au avut chiar și probleme la serviciu, din cauza colegilor care nu au putut să înțeleagă dramele prin care acestea au trecut.
„Multe femei au probleme la serviciu, iar asta nu o spune nimeni. Auzi niște povești incredibile. Nimeni nu se gândea că reîntoarcerea la muncă poate să-ți aducă probleme. Colegi care se poartă urât, au fost situații urâte. Chiar s-a ajuns până la a fi dați în judecată. E foarte bine ca mulți să cunoască ce se întâmplă după aceea”, a precizat Mihaela Sofrone, la Medika TV.