Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă, după ce ținta de 5 milioane de vaccinări nu a fost atinsă la 1 iunie, iar numărul persoanelor doritoare să se imunizeze împotriva COVIOD-19 pare să scadă de la o zi la alta.
Răzvan Cherecheș crede că scenariul cel mai pesimist la care se poate ajunge dacă se păstrează actualul ritm de vaccinare e ca România să nu atingă imunitatea de grup.
„Este un scenariu, în care noi nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup niciodată. Dacă tragem mult mâța de coadă și prelungim mult procesul de vaccinare e posibil să înceapă să se termine perioada de imunitate a vaccinului, nu știm cât durează, e posibil acest lucru. S-ar putea ca prin primăvară, dacă noi reușim să ajungem abia la un 50%, anul viitor să trebuiască să reîncepem procesul de vaccinare”, a declarat profesorul universitar de la Universitatea Babeș Bolyai la Europa FM.
Potrivit specialistului, dacă se va ajunge la acest scenariu, România va avea parte de restricții periodice care se vor întinde pe perioada unor ani întregi.
„Dacă noi nu ajungem la imunitatea de grup nu putem să ne reluăm activitatea normală. Înseamnă că, periodic, în următorii ani vom avea restricții în unele zone, limitări de libertate de mișcare, din nou impunerea măștii până la scăderea numărului de cazuri, din nou campanii de vaccinare, pentru că ăsta e genul de efort pe care poți să-l faci o dată, semnificativ și dacă nu l-ai făcut pe urmă tot trebuie să continui. Populația se uzează, deci acum e vital ca guvernul și autoritățile să își folosească toate resursele, să le împingă într-o singură direcție”, a mai spus prof. univ. Răzvan Cherecheș.