Campania de vaccinare pare că funcționează în mediul urban, dar mai puțin la sate, acolo unde trăiește aproape jumătate din populația României.
În timp ce la orașe autoritățile organizează maratoane de vaccinare și încearcă să-i facă pe oameni să se vaccineze într-un număr cât mai mare, în mediul rural demersurile în privința încurajării vaccinării aproape că nu există.
„Să nu uităm de populația din mediul rural, pentru că ne uităm la acțiuni de vaccinare cu efecte în mediul urban, dar care au aproape 0 eficiență în mediul rural și să ne îndreptăm atenția către oamenii de acolo. Nu putem să ne așteptăm la o creștere a numărului persoanelor vaccinate doar prin maratoane, chiar dacă participă zeci de mii de persoane. Asta nu înseamnă milioanele de care avem nevoie, 40% din populație înseamnă mediul rural și trebuie să ne îndreptăm atenția spre ei, spre caravane de vaccinare, spre echipe mobile, care să ia legătura cu autoritățile locale, cu alte oficialități de acolo, care pot sprijini o campanie de vaccinare”, a precizat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în direct la Medika TV.
Într-o intervenție în direct la Medika TV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul național al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a vorbit despre felul în care autoritățile s-au gândit să crească procentul imunizărilor:
„Echipe vaccinatoare medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localităţi arondate fiecărui oraş şi vor efectua cel puţin o dată – de două ori pe săptămână pe anumite intervale orare activităţi de vaccinare, fie la gospodăria fiecărei persoane, fie din poartă în poartă, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate puncte de vaccinare în care vecinii vor veni şi vor fi vaccinaţi sau se vor face o serie de activităţi mini-maraton de vaccinare în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță la Medika TV.
În intervenția sa, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat și care sunt județele care au realizat progrese din punct de vedere al vaccinării, pe care le puteți afla aici.