De ce este importantă vaccinarea pentru ridicarea restricțiilor. Modelul Israel, considerat eficient de medici

Vaccinarea nu reprezintă doar o armă eficientă în lupta cu noul coronavirus. Este și o metodă prin care se poate contabiliza gradul de imunizare colectivă a populației și, totodată, un reper important de care autoritățile ar trebui să țină cont atunci când stabilesc măsuri de relaxare.

În opinia specialiștilor în medicină, România a impus măsuri de relaxare fără să aibă o imagine clară a procentului de imunizare, așa cum s-a întâmplat în alte state, precum Israel.

Eu aș spune că ar trebui să ne uităm la exemplul Israelului. Ei au ridicat măsura purtării măștii la exterior la 60% din populație vaccinată și este important acest reper. De ce? În momentul în care ai o populație vaccinată ai o certitudine cu privire la procentul populației imunizată prin ceva verificat și controlat. Pe partea cealaltă de imunitate post-infecțioasă lucrurile devin mai relative pentru că îi ai înregistrați pe cei care au trecut prin forme moderate și ceva mai grave, adică au fost înregistrați în spital și în rest presupui că ai avut și forme asimptomatice și forme ușoare, mai mult sau mai puțin contabilizate”, a explicat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, în direct la Medika TV.

Medicii susțin că până la finalul toamnei pandemia ar putea fi ținută sub control, dacă se asigură o imunizare prin vaccinare de 60% în țara noastră.

Dacă ai avea cel puțin 60% din populație vaccinată undeva spre sfârșitul toamnei, ai putea să adaugi imunitatea post-infecțioasă și să te gândești că ai imunitate colectivă pentru că cea colectivă este generată de imunitatea post-infecțioasă sau post-vaccinală. Atunci ai putea să gândești că ai putea scăpa de valul 4. De aceea e important să intrăm cu o bază temeinică de vaccinare, adică să avem un procent cert de populație vaccinată de minim 60% pentru ca să ne gândim apoi că avem o imunitate colectivă care ne-ar putea proteja de un val 4, care ar putea fi dăunător sub toate aspectele în primul rând de sănătate publică și apoi și la partea economică”, a adăugat dr. Emilian Popovici.

În România s-au vaccinat până în prezent peste 4 milioane de persoane, fără să fie atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, preconizat de autorități.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea