În timp ce autoritățile promit noi relaxări, medicii atrag atenția că pericolul infectărilor nu a trecut. Riscul ca pandemia să scape de sub control este iminent, având în vedere contagiozitatea noilor tulpini virale.
Cea mai mare problemă pentru autorități o ridică tulpinile braziliană și indiană. Acestea au același profil genetic, însă tulpina braziliană afectează mai mult copiii, producând și decese în rândul celor mici.
„Sunt două amenințări, din păcate, sunt tulpini destul de asemănătoare ca profil, tulpina indiană și tulpina braziliană, ca profil de patologie. Se pare că tulpina indiană se și răspândește mult mai rapid decât cea britanică. În România, la acest moment avem câte 12 din fiecare. Vedem că în Brazilia ucide și copiii într-o proporție mult mai mare decât tulpina clasică”, a precizat dr. Octavian Jurma, specialist în epidemiologie și cercetător, în direct la Medika TV.
Mai mult, este posibil ca din toamnă focarele de COVID-19 înregistrate în România să fie generate de tulpina britanică sau de cea indiană, avertizează specialistul.
„Tulpina braziliană este în circulația comunitară deja din aprilie, astfel încât așa cum se vede este singura care a produs decese, și chiar dacă numărul este mic are deja 3 decese care îi sunt atribuite, nicio altă tulpină în afară de cea britanică neavând decese atribuite. Dacă ne uităm la progresia cu care merge tulpina braziliană, teoretic, în octombrie am putea să ne uităm la 500 de cazuri pe zi doar cu această tulpină. Nu știm cea indiană care va fi situația cu ea. În general un val este produs de o singură tulpină, care câștigă lupta”, a mai spus dr. Octavin Jurma, în direct la Medika TV.